Fuska dig fram på webben

Uppgifter som du och jag frivilligt delar med oss är värdefull handelsvara på webben.

Företag kombinerar användaruppgifter och profilerar användare för att skapa sig en bild om vilka varor och reklamer de kan vara intresserade av. Uppgifterna samlas in från fotografier och videosnuttar, statusuppdateringar och kommentarer i de sociala medierna.

De som oroar sig för sitt integritetsskydd kan aktivt gardera sig själva. En bok med namnet Fake it! ger råd om hur man kan skydda sin identitet på internet.

Det mest drastiska alternativet är att begå så kallat internetsjälvmord, där man raderar alla sina konton i de sociala medierna. Om man inte vill gå så långt är det smart att med jämna mellanrum rensa webbläsarna från kakor eller hindra dem från att sparas på datorn. Det är också mödan värt att strama åt sekretessinställningarna på till exempel Facebook. Med de förinställda inställningarna kan användarens personliga uppgifter vara överraskande öppna för allmänheten.

Boken rekommenderar också alla att överväga vilka webbtjänster man låter spara sina riktiga personuppgifter. Man kan alltid använda en antagen identitet, rekommenderar författarna Pernille Tranberg och Steffan Heuer. Facebooks användarregler förbjuder falska identiteter men integritetsskyddet är viktigare än reglerna, säger Tranberg.