Heidi Hautala kämpar nu för sin politiska överlevnad. KSF-arkiv/Kristoffer Åberg

Biståndsminister Hautala betalade hantverkare svart

Biståndsminister Heidi Hautala (Gröna) betalade hösten 2009 en hantverkare och en städerska svart när hon renoverade sin bostad i centrum av Helsingfors. Nu ifrågasätts hennes trovärdighet som minister, skriver Hbl.

Enligt Iltalehti, som var först med nyheten, fick hantverkaren 600 euro svart för arbetet. Heidi Hautala säger att det rör sig om några tior, allra högst hundra euro.

Heidi Hautalas och hantverkarens versioner av affären skiljer sig kraftigt åt.

Enligt hantverkaren bytte han ut två dörrar, fixade tre andra dörrar som krånglade och bytte lås. Arbetet tog flera dagar och mannen hade egen nyckel till Hautalas bostad.

Enligt Hautala var det ett mindre arbete som hon betalade högst hundra euro för.

Heidi Hautala medger att hon inte har betalat skatt och pensionsavgifter för de utförda jobben. Hon utgick från att hantverkaren var näringsidkare och att han själv svarade för skatter och pensionsavgifter. Hon begärde aldrig kvitto för arbetet. Varken hantverkaren eller städerskan var registrerade näringsidkare.



Enligt Pensionsskyddscentralen är arbetsgivaren skyldig att betala pensionsavgift om lönesumman överstiger 49 euro.


"Jag ville hjälpa"



Heidi Hautala medger att hon borde ha betalat städerskans arbetspensionsavgift. Hon utreder nu om det går att göra det i efterskott.


– Hon var en tjetjensk flyktingkvinna och jag försökte hjälpa henne, sade Hautala.



Efter avslöjandet är den stora frågan om Hautala kan stanna kvar som minister. De grönas ordförande, miljöminister Ville Niinistö diskuterade i går det som skett med Hautala.


– Hautala måste lägga alla fakta på bordet och korrigera de fel som begåtts, om det har skett mänskliga misstag, vilket nu verkar vara fallet, sade Niinistö till Iltalehti.

Statsminister Jyrki Katainen (Saml) sade till FNB att Hautala kan fortsätta som minister men att alla givetvis ska betala sina arbetsgivaravgifter.



Heidi Hautala själv sade att hon bett regeringen om ursäkt, väl medveten om att hennes handlande förorsakar ett förtroendeproblem för regeringens arbete med att stävja den grå ekonomin.


– Så länge som jag har förtroende så fortsätter jag som minister.




Byggfusk



Hautala kämpar nu för sin politiska överlevnad. I går kväll skickade hennes stab ut ett pressmeddelande där biståndsministern berätta att hon kom i kontakt med hantverkaren via sin pojkvän. 

Pojkvännen hade tidigare anlitat hantverkaren men inte varit nöjd med arbetet. Han stämde senare mannen för byggnadsfusk och fick rätt i tingsrätten. Mannen har överklagat domen.