Foto: Lehtikuva

Utmarsch på Finnair kan försena flyg

Finnairs anställda har lämnat sina arbeten för dagen i protest mot uppsägningarna. Utmarschen kan leda till att en del flyg blir försenade.

En del av de anställda på Finnairs tekniksida har lämnat sin arbetsplats. Utmarschen som pågår till klockan 15 i morgon är en protest mot bolagets planer på att säga upp cirka en tredjedel av de anställda på tekniksidan. Utmarschen kan leda till att en del flyg blir försenade

Finnair meddelade i morse att bolaget inleder samarbetsförhandlingar som kan leda till att upp till 310 av de cirka 900 anställda på tekniksidan får gå.
Finnairs operative direktör Ville Iho säger att bolaget har ett klart behov av att få ner servicekostnaderna. Tekniksidan ska anpassas till den krympande flygplansflottan. Iho leder Finnair tills en ny vd väljs efter Mika Vehviläinen som har flyttat över till Cargotec.

Fackförbundet Pros ordförande Antti Rinne fördömer Finnairs planer. Han säger att att Finnairs personal har varit mycket samarbetsvillig och deltagit i bolagets sparprogram.
– Det verkar som om arbetsgivaren sviker gång på gång oberoende av vad personalen gör, säger han.


Uppdaterad 12:37