18 års fängelse för storsmugglare i Sverige

Den 40-årige huvudmannen i en stor kokainhärva döms till 18 års fängelse av Stockholms tingsrätt. Den 56-årige så kallade ensamseglaren döms till 14 års fängelse.

Straffet på 14 års fängelse för ensamseglaren utgör, enligt rätten, i princip "det maximalt högsta fängelsestraffet som kan dömas ut vid flerfaldig brottslighet om straffmaximum för brottet är fängelse tio år, vilket är fallet beträffande grovt narkotikabrott".
Att den 40-årige huvudmannen döms till 18 års fängelse beror på att tingsrätten tillämpat "en speciell straffskärpningsregel som innebär att tidigare särskilt allvarlig brottslighet kan få genomslag på det straff som ska dömas ut". Här har alltså 40-åringens bakgrund som grovt kriminell spelat in.

40-åringen och 56-åringen har bland annat gjort sig skyldiga till tre fullbordade grova narkotikabrott under åren 2006, 2008 och 2010, enligt ett pressmeddelande från Stockholms tingsrätt.
De två ska dessutom, tillsammans med en 30-åring och en 33-åring, ha gjort sig skyldiga till försök till grovt narkotikabrott, respektive medhjälp till försök till grovt narkotikabrott år 2009. De döms till fängelse i åtta år respektive ett år.
– Det här ärendet har varit mycket omfattande och svårt att utreda i många delar. Att domstolen nu kommit fram till att bevisningen i åtalet varit tillräcklig för en fällande dom är därför positivt, säger kammaråklagare Karin Bergstrand i ett pressmeddelande.

Den 56-årige ensamseglarens advokat uppger att 56-åringen tänker överklaga domen.