Det svenska språket en dörröppnare till Norden säger Niklas Mannfolk. KSF-arkiv

SU hoppas på Katainen

Svensk Ungdom (SU) reagerar starkt på att ungdomsförbunden inom Samlingspartiet och Sannfinländarna vill göra svenskan frivillig via ett medborgarinitiativ. SU hoppas att Samlingspartiet och statsminister Jyrki Katainen tar avstånd från kampanjen.

SU skriver i ett pressmeddelande att de vill ha fler språk, inte färre. Samlingspartiets unga sällar sig till kravet på att svenskan ska bli ett frivilligt ämne på alla utbildningsnivåer från grundskolan till universitetet. Förbundet har tagit initiativ till ett medborgarinitiativ som också backas upp av Sannfinländarnas ungdomsorganisation.

Via medborgarinitiativet eftersträvar de, tillsammans med Suomalaisuudenliitto och Vapaakielivalinta, att göra den svenska språkundervisningen frivillig.
– De talar om att vi behöver bättre språkkunskaper, men de vill samtidigt slopa undervisningen i svenska. Vi förstår inte logiken. Ju fler språk man lär sig, desto lättare är det att lära sig ytterligare språk. Dessutom är svenska språket en dörröppnare till Norden och det nordiska samarbetet som är viktigt för Finland, säger förbundsordförande Niklas Mannfolk.

SU vill att finländare nu och i framtiden ska lära sig både finska och svenska och att Finland förblir ett mångkulturellt och öppet samhälle där olika kulturer och språk är välkomna.

SU hoppas att Samlingspartiet och statsminister Jyrki Katainen tar avstånd från ungdomsförbundets kampanj.
– Jag är verkligen förvånad och oroad över hur många frågor som Sannfinländarnas ungdomsförbund och Samlingspartiets ungdomsförbund närmar sig i. Förhoppningsvis har statsministern mer mod att gå emot denna trend av populism, säger Mannfolk.