Norges hälsominister vill att narkomanerna ska sluta injicera heroin och börja röka istället. Foto: Lehtikuva

Norsk minister säger ja till rökheroin

Norges hälsominister Jonas Gahr Störe (Ap) vill göra heroinrökning laglig och hoppas att sprutnarkomaner ska byta till rökheroin.

– Jag har tänkt säga ja och jag får regeringen med mig, säger han till de hemlösas tidning Erlik Oslo.
Störes mål är att minska överdoseringarna bland sprutnarkomaner. Heroinrökning skulle kunna bli laglig i Norge nästa år om Störe får som han vill och får stöd i utredningar och utfrågningar.

Det framgår av Störes uttalande till tidningen att hans utspel inte handlar om helt fri heroinrökning utan om att förmå sprutnarkomaner att gå över till rökning "på avtalade platser". Dit hör enligt ministern exempelvis så kallade sprutrum där narkomaner kan injicera droger under i sammanhanget säkra former.
– Antalet dödsfall efter överdoser är för högt och enligt mig är det en skam för Norge. Min hållning är att vi bör vara öppna för att folk ska kunna röka heroin. Sprutmissbruk är värre och farligare, säger hälsoministern.

Störe är däremot inte alls inne på ett krav som kommit från missbrukarna själva: Att få rätt till receptutskrivning av exempelvis heroin.

Enligt norska drogforskare finns det över 10 000 sprutnarkomaner i Norge. Under 2011 avled 294 narkomaner av en överdos.