Givande samarbete mellan hyresvärd och krögare är en av hemligheterna bakom sommarrestaurangen ÅSS Paviljongens framgång i Mariehamn. FOTO: KSF-arkiv

Många goda råd för Knipan och Casino

Få finländska sommarrestauranger har liknande problem som Knipan och Casino. De drivs och överlever på helt andra sätt och kan därför bidra med råd och modeller för hur Västnyland skulle kunna ta efter.

Knipan och Hangö Casino må vara unika restaurangbyggnader men är ingalunda ensamma om det i Finland. De finländska kuststäderna kan stoltsera med ett flertal ståtliga restauranger som fokuserar sin verksamhet till sommarsäsongen.

Men ingen restaurang som VN talat med är i samma situation som Knipan och Casino. De drivs i egen regi, har stabila kontrakt eller givande samarbete mellan ägare och krögare.
Andra kända restauranger som Saaristo på ön Klippan i Helsingfors och Brunnshuset i Nådendal drivs som aktiebolag och ingår i större privatägda företag eller restaurangkedjor.

Samarbete a och o
På restaurang ÅSS Paviljongen i Mariehamn har ledarduon insikt i den västnyländska situationen. Restaurangen drivs sedan ett år tillbaka av Jimmy Ström och Björn Johansson. Johansson har både studerat och varit bosatt i Ekenäs.
Johansson påpekar, liksom flera andra krögare, hur viktiga symboler gamla sommarrestauranger kan vara för hela regionen och speciellt sommarturismen. Det här gäller lika mycket Hangö och Ekenäs som Mariehamn eller Borgå.

– Restauranger som Knipan borde drivas i privat regi. Det är svårt att outsourca en så anrik restaurang.
Restaurang Paviljongen befinner sig ändå i en speciell situation. Att hyresvärden är Åländska Segelsällskapet, och varken ett företag eller kommunen, leder till en annorlunda samverkan.
– Bra samarbete mellan parterna är nyckeln till att lyckas. Hos oss ligger framgång i båda parternas intresse, menar Johansson

Förlängd säsong lösningen
Vid sidan av dilemmat om ägo- eller hyresförhållande är lämpligast för en sommarrestaurang finns även personalfrågan.
Krögaren Robert Ekman på restaurang Strampen i Vasa löste problemet med att förlänga säsongen.
– Vi förlängde säsongen till jul och hittade på evenemang på hösten. I dag är det vår styrka och vi kan anställa fast personal i stället för att varje vår kämpa för att hitta säsongsarbetare.