Välimäki ser kommunalt samarbete enbart som en övergångsfas. Foto: Lehtikuva

"Tjugo kommuner räcker"

– Jag brukar alltid få stryk, men ... Det här är den åsikt jag har kommit fram till efter 30 års arbete och samtal med experter.

Kari Välimäki, vd för Sjömanspensionskassan har nyss presenterat sin bok Kakkua jaettavaksi (En kaka att dela). I den drar han slutsatsen att cirka 20 kommuner är nog i Finland.
En detalj som ger hans åsikt auktoritet är att han är tidigare kanslichef för Social- och hälsovårdsministeriet. Social- och hälsovården är ju kommunernas viktigaste ansvarsområde.
Det finns dock ett kompakt motstånd till en övergång till så få kommuner. Välimäki antar att de största motståndarna finns bland kommunernas ledande tjänstemän, eftersom deras ställning hotas. Det uppfattar han som mänskligt.
Välimäki motiverar förslaget bland annat med att de nu inte finns någon som klarar av att leda vårdpolitiken.
– Enligt expertbedömningar är till och med 20 sjukvårdsdistrikt för många. Vi har ett par mindre sjukvårdsdistrikt som mycket väl kunde slås samman. På så sätt skulle vi ha 18.
Om det inte lyckas att ändra kommunstrukturen tillräckligt måste ansvaret för att ordna social- och hälsovården lösgöras från de enskilda kommunerna.
På politikerhåll hade det som alternativ föreslagits samkommuner, landskap eller ansvarskommuner, men det är alltid fråga om cirka 20 stycken. Välimäki anser att alla de här modellerna är klarare och bättre än den nuvarande organisationen.
Kommunalt samarbete kan enligt Välimäki ändå bara vara en övergångsfas på vägen till samma antal kommuner.

Högre pensionsålder
Välimäki är beredd att ta stryk också för ett annat uttalande. Han föreslår nämligen också en höjning av den allmänna pensionsåldern.
– För att vi ska behålla en tillräckligt stor personal även inom social- och hälsovården, måste vi höja sysselsättningsgraden.
I boken motiverar han åsikten också med att folk lever längre och att de behåller hälsan högre upp i åren. Det finns många 65-åringar och äldre som fortfarande är förmögna att arbeta.