Raija Vahasalo blir styrelsens nya ordförande.

Raija Vahasalo leder styrelsearbetet

Att Timo Haapaniemi avsäger sig alla förtroendeuppdrag så länge som polisutredningen kring hans tomtaffärer pågår kom som en överraskning på kvällens fullmäktigemöte i Kyrkslätt. Raija Vahasalo hade ändå inget emot att bli ordförande för kommunstyrelsen.

– Äntligen är det en kvinna som sitter på en av de viktigaste posterna i kommunen. Under den senaste fullmäktigeperioden var ledarna enbart män, utbrister Raija Vahasalo spontant då hon ombeds kommentera sin nya post som kommunstyrelsens ordförande.
Enligt Vahasalo var Haapaniemis val att stiga åt sidan det enda rätta just nu, trots att han juridiskt sett hade kunnat bli vald till ordförande för styrelsen.
– Förtroendet för honom hade varit bristande ifall han hade blivit vald trots allt. Det här var det bästa som kunde ske både för styrelsen, men också för vårt parti och hela kommunen.

Inte ännu dömd
Ärendet om Haapaniemi var praktiskt taget det enda som orsakade diskussion under fullmäktigemötet i går. Pekka M. Sinisalo krävde att styrelsen ska begära en förklaring av Haapaniemi till att hans tomtaffärer blivit föremål för en polisutredning.
Samlingspartiets gruppordförande Erkki Majanen lovade att så ska ske, men tillade att tomtaffären redan länge varit känd för fullmäktige och att det inte tidigare förorsakat några problem.
– Han valde ändå själv att stiga åt sidan och vår grupp accepterar det och det hoppas jag att alla andra också kan göra. Men vi ska komma ihåg att han inte ännu är dömd och att han därför inte ännu ska betraktas som det. Vi är inte här för att döma honom, säger Majanen.