Fabriksområdet i Koverhar ruvar på ett flertal miljöhot som kräver ständiga kontroller med eller utan framtida verksamhet. FOTO: Christoffer Holm

Arvet efter stålverket

Stålverket i Koverhar kräver ständiga miljökontroller av konkursboet fast tillverkningen ligger nere. En slutförvaring för cyanidhaltigt damm och nuvarande och framtida miljökrav kan bli ett problem. Men ingen vet vad som händer om köpare inte hittas och konkursboet upphör.

Med konkursboets fortsatta jakt på intressenter och Hangö stads eventuella intresse för Koverhar som hamn kommer miljöfrågor, som i alla tider ställts om stålverket på Hangö udd, återigen upp till ytan.
Samtidigt som miljötrycket minskat av att verksamheten ligger nere hade stålverket ett flertal miljöförbättringar på hälft vid konkursen. Dessutom finns det ämnen kvar på området som på sikt kan innebära risker.


FN-steels fabrikschef i Koverhar Seppo Haimi, som fortfarande arbetar för konkursboet, intygar att konkursboet följer alla miljöföreskrifter.
– Vi följer kontinuerligt upp fabriksområdets miljöpåverkan. Det handlar om cirka tjugo regelbundna prover. Senast togs de i november.
Vad som händer om konkursboet upphör, utan någon ny ägare vid rodret för fabriken, kan Haimi inte svara på.


Intäckt cyanid
Ett av de långsiktiga hoten och problemen som kräver ständig uppsikt är det lagrade processdammet på området.
Stålverkets produktionsprocess skapade årligen runt 3 000 ton så kallat Lurgi-damm, vilket bland annat innehåller cyanid och svavel. Detta måste endera förvaras säkert eller behandlas.
Seppo Haimi kan intyga att förvaringen är helt säker. Frågan är vad som sker i framtiden om ingen ansvarar för fabriksområdet.
– Den frågan måste lösas då, säger han.


Orsak till kontroll
Utgående från miljöloven från Västra Finlands regionförvaltningsverk kan man tydligt se att det finns orsak till uppföljning av avstjälpningsplatsen.
I miljölovet formuleras kravet på "att avstjälpningsplatsen inte ens på lång tid kan orsaka hälso- och miljörisker".

Behovet av uppföljning grundar sig inte endast på paragrafer och tillståndsbeslut. Runt fabriken finns flera viktiga grundvattenområden och Natura 2000-områden.
– Cyanid och tungmetaller påverkar både näringskedjor och grundvatten. Om det når grundvattnet är det så gott som omöjligt att få bort, säger Ralf Holmberg, forskare vid Västra Nylands vatten och miljö.
 

Läs mer om arvet efter stålverket och de miljökrav och investeringar som aldrig hann förverkligas i dagens VN/eVN.