Stålverket i Koverhar kan trots den avbrutna masugnsrenoveringen förra sommaren komma i gång på ett par månader. FOTO: Christoffer Holm

Fabriken kan starta på några månader

Trots att moderniseringsarbetet på masugnen i Koverhar blev halvfärdigt i fjol ter det sig inte som ett omfattande hinder för en försäljning. Både konkursförvaltaren och den sakkunniga VN talat med tror att moderniseringen kan slutföras på några månader.

Enligt den källa VN talat med, men som vill förbli anonym, kan stålverket i Koverhar köras i gång på en sommar om en ny köpare hittas.
– Alla komponenter och maskiner fanns på plats redan förra sommaren. Allt är skräddarsytt för Koverhar och säljs därför knappast. Det är ingen omöjlighet att starta verksamheten igen.

Hittills har konkursförvaltaren Hannu Ylönen varit oklar angående vad som realiserats från konkursboet. När VN når honom för en kommentar kan han dock intyga att fabrikerna fortfarande är fullt funktionsdugliga.
– Ingenting viktigt har realiserats. Både Koverhar och Dalsbruk kan fortfarande säljas som helheter.

Om de viktiga maskinerna inte har sålts kan stålverket tas i drift med endast någon månads arbete enligt VN:s sakkunniga. Ylönen ger en liknande bedömning men med viss reservation.
– Vintertid skulle en start ta längre men mot sommaren kan det räcka med ett par månader.

Tioårig modernisering
Masugnsrenoveringen var ett första steg i en moderniseringsprocess som var beräknad att pågå till 2020. Arbetet med masugnen var bara några veckor från färdigställande då konkursen var ett faktum.

– För moderniseringen skulle företaget få ett flertal stöd. Vissa var ämnade för 2012 och beviljade av den dåvarande regeringen, andra skulle stöda fabrikens framtida satsning på högre energieffektivitet.

Innestående stöd
Men de stöd som FN-steel skulle få för att modernisera stålverket hann aldrig erhållas. Det betyder i teorin att staten kan stöda ett fortsatt moderniseringsprojekt om en ny ägare tar över.
– Staten såg investeringarna i Koverhar som en sällsynt bra idé. Stöden motiverades med att investeringarna avsevärt förbättrade en gammal grundindustri, säger VN:s källa.

Enligt överinspektör Heikki Väisänen på Arbets- och näringsministeriet är det även i praktiken möjligt att föra över ett stöd på en ny ägare.
– Det kräver förhandlingar och pappersarbete men är tekniskt möjligt. Det skulle gynna alla.

Läs mer om Koverhars halvfärdiga modernisering, konkursförvaltaren Hannu Ylönens syn på dagsläget och Hangö stads intresse för Koverhar i dagens VN/eVN