Arbetet med att spränga det bergiga havsbottnet har pågått sedan december. Före sommaren ska Trutgrund (t.v.) försvinna. Foto: Nina Ahtola

Nya båtplatser i Östra hamnen

I sommar har Östra hamnen en ny vågbrytare och innanför den 50 nya båtplatser. Men före det ska 30 000 kubikmeter berg sprängas i bitar.

Kanske det är bra att Hangö har en dynamitfabrik. För här använder man sprängämnen flitigt.
I fjol jämnades största delen av Drottningberg med marken. I år försvinner Trutgrund, den lilla kobben utanför Östra hamnen.
Och båda slutar i havet, som vågbrytare vid marinan Östersjö port. Vågbrytaren väster om marinan blev klar i fjol, den östra byggs som bäst.

Säljer aktier
Samtidigt får Östersjö port mera plats för bryggor. Enligt vd Niklas Rosvall har man 159 båtplatser i dag och räknar med att i framtiden ha 270–310 stycken.
Fullt så många kommer inte att finnas i sommar. Östersjö port utvidgar i etapper. I år ökar båtplatserna med cirka 50 stycken.
– Vi kommer att ha en riktad aktieemission till de nuvarande aktieägarna och sedan sälja aktier till övriga, säger Rosvall.
Han uppger ännu inte vad en båtplats kostar i Östersjö port. Men den riktade emissionen startar en vecka före båtmässan, och försäljningen till allmänheten kör i gång på själva båtmässan den 8 februari.
– Behov finns. Båtarna bara växer, säger Rosvall.

Östersjö port är främst en marina där båtägare har sina båtar över sommaren. Men 60 procent av omsättningen kommer från gästhamnen. När ägaren inte har sin båt på plats får det lediga utrymmet hyras ut till andra.
– Det är ett villkor i arrendet, säger stadsdirektör Jouko Mäkinen. Östersjö port arrenderar området vid Smultrongrund av Hangö stad.

 

Läs mer i dagens VN/eVN