Knivmannen inget hot mot Katainen

Mannen som tog fram en brödkniv och visade den för statsminister Jyrki Katainen (Saml) på en valtillställning i höstas utgjorde ingen fara för utomstående, säger polisen.

Polisen har inte funnit några bevis för att mannen skulle ha hotat statsministern och har avslutat förundersökningen. Enligt den hade mannen inte försökt göra någonting med eggvapnet.

Mannen sade sig ha köat med alla andra för att träffa Katainen på kommunalvalstillställningen. När han fick tillfälle att samtala med statsministern tryckte hans dennes hand, knäföll och tog fram en brödkniv. Han räckte den på en öppen handflata till Katainen med spetsen riktad mot sig själv.

Han sade till Katainen att han har många problem och att han nu hade kommit för att "på låtsas döda" statsministern. Han sade att han inte betedde sig aggressivt.
Livvakter tog snabbt kniven av honom och ingen skadades. Polisen förde honom snabbt till en polisstation.

I förhören har mannen berättat att han också ville få publicitet och ett tillfälle att föra fram sina politiska åsikter.
Incidenten inträffade i Åbo centrum i oktober. Den 27-årige mannen får lov att böta för innehav av eggvapen på offentlig plats. Ursprungligen misstänktes mannen också för olaga hot.