Aktivisterna i skidföreningarna IK Trissan och ÖSK tror att skidspåren kan återställas under veckoslutets köldväder. Foto: Nina Ahtola

Blidvädret får skidspåren att smälta

Blidvädret har gått hårt åt skidspåren på Oxbergets skidcenter i Svartå och i Västerby skidcentrum i Ekenäs.

 Värmegraderna och regnet har fått spåren att smälta ner och på sina håll står det vatten i groparna. Den utlovade kölden borde ändå göra det möjligt att ordna Österbyloppet i Ekenäs på lördag.  

– Vi tror att den kommande kölden kan rädda tävlingen. Det som vi ännu har att avgöra är vilka tävlingssträckorna blir, det beslutet beror på snöläget, säger ÖSK:s ordförande Thomas Malmsten.

I Västerby är det konstsnöbanan på två kilometer som har klarat blidvädret bäst.

– Det är för att konstsnön packar sig på ett annat sätt än natursnö och därför tål plusgrader bättre, säger Malmsten.

I Svartå har IK Trissan inte kunnat köra skidspåren efter att blidvädret satte in.

– Det lönar sig inte heller nu att köra igenom spåren med spårmaskin, de skulle bara slitas ännu mera, säger Trissans ordförande Reino Wasström.

På Oxberget står man ändå i startgroparna och väntar på kallare väder. Där har man ett talkogäng som står i beredskap att rycka ut med snöskoter och pistmaskin för att få skidbanorna användbara så fort som möjligt.

ÖSK har en spårgrupp med fyra personer, som svarar för att anlägga och upprätthålla skidspåren. Dessutom finns det talkokrafter, som träder till vid behov, till exempel om man måste samla ihop snö att reparera spåren med.