Mitro Repo. Foto: VN-arkiv/Johan Kvarnström

Politikerna talar för jultraditionerna

Finländarna borde komma ihåg att uppskatta och hålla fast vid jultraditionerna. Det säger finska politiker som FNB talat med.

Många ser julens traditioner som viktig del av den finska kulturen och anser att de förblir viktiga också i ett mer mångkulturellt samhälle.
Europaparlamentarikern Mitro Repo (SDP) säger att finländarna lider av ett oförklarligt mindervärdeskomplex som leder till att man försöker tona ner de egna traditionerna av felriktad finkänslighet.
– Vi behöver inte skala bort något av vår anspråkslösa jultradition utan kan snarare utöka den med nya influenser. De som kommer till Finland uppskattar att vi hämtar kraft ur våra egna traditioner, säger Repo.
Också riksdagsledamot Paula Lehtomäki (C) betonar att mångkulturalism inte behöver innebära att det finländska kulturarvet faller i glömska.
– Jultraditionerna i skolorna är viktiga för att barnen ska lära sig kulturen.

Mindre förbistring i skolorna
Gränsdragningen mellan kristet julfirande och de finländska traditionerna har blivit en årligen återkommande tvist i skolor och dagisar.
Julfesterna verkar ändå inte orsaka lika mycket kontrovers som direkt efter att lagen om religionsfrihet trädde i kraft 2003. På Utbildningsstyrelsen säger man att frågorna från skolor och föräldrar i år varit klart färre än tidigare.
Sari Sarkomaa, riksdagsledamot för Samlingspartiet, säger att grundlagsutskottet inte ser kristna jultraditioner som religionsutövande utan som en del av kulturen i Finland.
– Jag har förundrat mig över den offentliga debatten om att Av himlens höjd inte skulle få sjungas på julfester.
Även riksdagsledamot Antti Kaikkonen (C) tycker att jultraditionerna är en viktig del av vad det är att vara finländare.
– Det är centralt att vi håller fast ens vid en del av de gamla traditionerna. Julfirandet hör till de viktigaste av dem.

God jul åt alla och envar
Själva firar politikerna en lugn jul med de nära och kära.
Europaparlamentarikern Sari Essayah (KD) ska tillsammans med sin familj fira jul i Bryssel.
– Det är en speciell stämning när utlandsfinländare samlas på julen. Sylvias julvisa lockar fram tårar i många ögon.
Repo ser julen som en tid då man kan meditera över de yttersta frågorna i människolivet. Som ortodox präst har han förbundit sig att leva utan familj, något som känns extra pregnant på julen.
Repo berättar att hans viktigaste jultradition är att leta fram och hjälpa en person som han känner medlidande med. Repo menar att det personifierar julens största gåva.
Repo önskar god jul åt alla, såväl ortodoxa, ateister som representanter för andra trossamfund.