Foto: KSF-arkiv

Planering av julmaten jämnar ut elförbrukning

Såväl ugnen som kylskåpet får jobba hårt när det lagas stora mängder mat inför julen. Genom bättre planering kan man jämna ut topparna i elförbrukningen.

– Det är bra att täcka över maträtterna och kyla dem ute, innan man ställer in dem i kylen. Då är nedkylningsenergin gratis, säger Elina Ovaskainen som är sakkunnig i konsumentfrågor på Motiva.
Stora mängder varm mat kan höja temperaturen i kylskåpet för mycket. Det här är inte bra för livsmedelshygienen.
– Särskilt fiskarna ska förvaras kallt, nära noll grader.

Planering lönar sig
Ugnen förbrukar klart mer elektricitet än kokplattan, så när man lagar mat till vardags är det ofta förmånligare att låta maten sjuda på spisen. Å andra sidan ryms det mer mat i ugnen på en gång, och då kan elförbrukningen ändå bli mindre i förhållande till matmängden.
– Man kan steka och baka olika bakverk och maträtter efter varandra i ugnen.
Lite planering skadar alltså inte.
Man kan också ta tillvara för- och eftervärmen. Om ugnen har varit upphettad till 200 grader är det cirka 120 grader i den ännu i en halvtimme efter att den knäppts av.
Om man vill ha skinka på julbordet lönar det sig att steka den långsamt i cirka 80 grader. En beprövad metod är att steka den under natten.

Hur mycket är lagom?
Planering innebär också att man lagar julmat i ungefär lagom mängder. Under helger blir det ofta mer matavfall än vanligt att slänga.
Om man ska resa bort och det verkar bli kvar mat i kylen så kan man alltid försöka fråga om till exempel grannen vill ha.
På den finska sajten Saa syödä! finns en portionsräknare som hjälper kocken att laga mat i rätt mängder. På sajten finns också en receptsökning där man kan bläddra i recept om man till exempel har skinka till övers eller för mycket rödbetor.

Mera information: www.motiva.fi, www.saasyoda.fi