En vinst som uppstod 2008 när Forcit sålde dispersionsfabriken Finndisp i Täktom är en del av dividenden som Forcit betalar ut. Foto: VN-arkiv

Forcits ägare beslöt om extra utdelning

Tjugofem jobb har nyligen försvunnit från Forcit och nu får ägarna en extra aktieutdelning. – Det är gammal vinst som tas ut, säger vd Ulf Sjöblom.

På måndagen höll sprängämnestillverkaren Forcit en extra bolagsstämma. Där beslöts att aktieägarna får en extra utdelning på 20 euro per aktie. Eftersom det finns närmare 200 000 aktier handlar det om en hel del pengar.
– Tajmningen är fel, att betala dividend samtidigt som företaget säger upp, säger Forcits förtroendeman Andreas Sjöholm.
Nyheten om den extra utdelningen publicerades nyligen i tidskriften Intiim 14/2012, som ges ut av Industribranschernas fackförbund. Enligt den kommer utdelningen att vara kring 3,9 miljoner euro.

Minskning i Hangö
Forcits vd Ulf Sjöblom upprepar vad han sade för cirka ett år sedan, då Forcit förde samarbetsförhandlingar på fabriken i Hangö. I korthet är budskapet att de patronerade sprängämnena som tillverkas i Hangö inte säljer lika bra som tidigare. Därför måste verksamheten anpassas i Hangö. Tjugofem jobb har försvunnit i år.
Annan sprängämnesverksamhet har vuxit, både i övriga Finland och i Sverige.

Enligt Sjöblom består den extra utdelningen bland annat av en vinst som uppstod 2008 när Forcit sålde dispersionsfabriken Finndisp i Täktom för 60,5 miljoner euro.
– Det här är ett tecken på att våra ägare är försiktiga. De har först velat investera i verksamheten och se hur den utvecklar sig. När man sett att den utvecklat sig väl har man tagit ut en liten del av den gamla vinsten i form av dividend.

Ny produkt 2013
Samma dag som Forcit höll sin extra bolagsstämma möttes också Hangö stadsstyrelse. Den beviljade Forcit ett undantagstillstånd för en produktionsbyggnad på 250 kvadratmeter.
Sjöblom säger att det handlar om en ny produkt. Investeringarna görs nästa år och han tror den lanseras i slutet av 2013.