Grafik: VN

Livligare i Läpp med nytt affärskvarter

Nu röjs väg för en ny affärsetablering modell större i Läpp i Karis. I det förslag till detaljplaneändring för västra delen av området som samhällstekniska nämnden lägger fram till påseende, har Raseborgs stad på egen mark ritat in ett affärskvarter som avses få en byggrätt på 10 000 kvadratmeter.

Det 2,5 hektar stora kvartersområdet ligger ute vid riksväg 25 väster om – det vill säga på Ekenäs-sidan av – riksvägsanslutningen och kvarteret som redan hyser affärsfastigheten där AD-center verkar.
Exploateringstalet, som anger byggrättens storlek i relation till tomten, föreslås bli 0,40 vilket ger en byggrätt på maximalt 10 000 kvadratmeter.
Planebeteckningen har ändrats till KM.

I huvudsak skrymmande
I landskapsplanen från 2006 hör Läpp till ett område för tätortsfunktioner, där storleken på en specialhandelsenhet av lokal betydelse kan vara 5 000 kvadratmeter såvida inte utredningar visar på något annat.
Och specialhandel, det kan enligt Raseborgs stadsplaneringsarkitekt Simon Store vara egentligen allt utom dagligvaruhandel.
Samtidigt ger övergångsstadgandena i den reviderade markanvändnings- och bygglagen möjligheter att fram till april 2015 göra upp detaljplaner för specialhandel som – i huvudsak, till minst 80 procent – är utrymmeskrävande.
– Det är exakt det vi gör i den här planen, säger han.
Utrymmeskrävande specialhandel kan innefatta handel med bilar, bygg- eller lantbruksförnödenheter, hushållsmaskiner och hemelektronik med mera.