Gävlebocken brändes igen

Den världsberömda julbocken i Gävle i Sverige klarade sig inte fram till julafton i år. Vid midnatt natten till torsdagen satte någon eld på den.

Webbkamerabilder visade hur bocken snabbt blev övertänd och totalförstördes innan brandkåren hann fram.
– Vi fick larmet från SOS precis innan midnatt. Platsen är avspärrad och vi har inlett förundersökning om grov skadegörelse, men vi har ingen gripen och ingen är heller skadad, säger Johan Fredriksson, vakthavande befäl på Gävlepolisen till nyhetsbyrån TT.
Har ni något spår efter förövaren?
– Inte just nu. Men det är förhållandevis tidigt på kvällen och det finns vittnen, de förhörs som bäst. Men det är svårt att säga ifall vi får fast någon, det är nog att ta i att säga att förhoppningarna är goda.
Vad tycker Gävleborna om detta?
– Det är nog skilda åsikter. Personligen tycker jag att det är tråkigt. Det är roligt att bocken är känd men det är trevligt om den får stå kvar också.
Flera personer har synts nära julbocken strax innan elden flammade upp. Uppgifterna varierar, men det kan vara tre–fyra inblandade i attentatet, enligt Johan Fredriksson, vakthavande polisbefäl i Gävleborg.
Han är själv förvånad över det snabba brandförloppet, och polisen vet inte hur gärningsmännen gått tillväga.
– Brandkåren isade ju ner bocken under kvällen, konstaterar han.
På luciaaftonens morgon hade polisen ingen misstänkt. Samtidigt gick det att i direktsändning på webben se hur röken efter eldsvådan fortfarande pyrde kring det sotsvarta bockskelettet. På bloggen som är kopplad till merjuligavle.se hette det:
"Usch, hade ett sånt där otrevligt besök i natt igen! Men jag mår bra och är OK!"