VN-arkiv

WWF och MTK söker efter den miljövänligaste odlaren i Östersjöområdet

Organisatörerna vill inspirera jordbrukare till odlingsmetoder som kan hjälpa Östersjön må bättre. Tävlingens ändamål är att presentera goda exempel på bästa praxis, något som andra kan ta del av.

WWF Finland och Jord- och skogsbruksproducenternas Centralförbund MTK har inlett tävlingen för att hitta den miljövänligaste odlaren i Östersjöområdet i Finland år 2013. Den riksomfattande tävlingen är en del av hela Östersjöområdets tävling som ordnas av WWF och jordbrukarnas miljöforum i Östersjöområdet (BFFE).
Syftet med priset är att förmedla information om bästa praxis för Östersjövänlig odling, och att ge ett erkännande till de odlare som är föregångare vad gäller användningen av innovativa metoder, särskilt när det är fråga om att minska avrinningen av näringsämnen som orsakar övergödning.
– Förutom innovativa och nya metoder är det även viktigt att hitta enkla och lätt genomförbara åtgärder som odlarna runtom Östersjön enkelt kan ta i bruk, berättar naturskyddsexperten Elina Erkkilä från WWF Finland.

1000 euro och en semesterresa
Man uppmuntrar enskilda odlare, odlarorganisationer och andra intresserade aktörer i Östersjöområdet att delta i tävlingen. I tävlingen utses en nationell vinnare från alla nio Östersjöländerna och prisbeloppet är 1000 euro. Den nationella vinnaren i Finland får även en rekreationssemester för hela familjen. Bland de nationella vinnarna utses en vinnare av hela tävlingen och hen får 10 000 euro.
– Med tävlingens hjälp vill vi uppmuntra odlarna att välja sådana metoder som minskar näringsbelastningen på Östersjön och dessutom ge konkreta exempel på sådana metoder. I stället för att orsaka skuldkänslor behöver vi bra exempel och rådgivning samt arbeta för att höja känslan för miljöskydd.
– Man hittar god praxis på såväl traditionella som ekologiska gårdar och vi vill nu uppmuntra alla miljövänliga odlare att visa upp och dela med sig av sina ansvarsfulla lösningar, säger miljödirektör Liisa Pietola från MTK.

Vinnaren offentliggörs 29 maj
Tävlingskriterier och anmälningsblanketter hittar du på www.wwf.fi/viljelijapalkinto och www.mtk.fi/ymparisto/Vesiasiat/fi_FI/itameri/. Ansökningarna ska lämnas in senast den 30 april 2013. Jordbrukare uppmanas föreslå sig själva som tävlingsdeltagare, eller bli utnämnda av jordbrukarorganisationer i det egna landet. Den finska vinnare offentliggörs den 29 maj 2013.
Miljöpriset till odlare i Östersjöområdet har delats ut åren 2009, 2010 och 2011. Den senaste vinnaren var Marian Rak från Polen, som bland annat på sin gård har byggt sedimenteringsbassänger och översvämningsängar, har grundat skyddszoner och planterat träd mellan åkerområden. I Finland vanns tävlingen av Toni och Mari Haapakoski som äger gården Koivurinne. Tävlingsjuryn betonade i sitt beslut den effektiva återvinningen av näringsämnen på gården, vilket förra året utgjorde ett separat tema för deltävlingen i Finland.