Avdelningsskötare Tarja Flood (t.v.) och överskötare Carola Lindholm tycker att den nya jour- och uppföljningsavdelningen börjar se bra ut. Avdelningen är klar att ta emot de första patienterna i februari. Foto: Annika Wasström

Ny sluss mellan hem och sjukhus

I början av nästa år tas den nya avdelningen för jour- och uppföljningsverksamhet i bruk på Västra Nylands sjukhus. Intensiv vård och bättre planerad hemsjukvård ska förkorta den tid patienterna måste vara på sjukhus.

Det luktar lim i korridorerna och på nedre våningen monteras fortfarande skåp på väggarna, men snart ska allt vara klart. Väggarna är vita och golven gråa, men träfärgade dörrar och detaljer ger korridorerna och patientrummen mer värme och liv.  Den 28 december ska den nyrenoverade jour- och uppföljningsavdelningen i flyglarna E och F på Västra Nylands sjukhus överlåtas. Efter överlåtandet inreds och utrustas avdelningen och blir klar att ta emot patienter i februari.

Kort och kraftigt
Den nya avdelningen blir en buffert mellan primärhälsovården och specialsjukvården, berättar Carola Lindholm. Hon är överskötare och chef för avdelningsgruppen på Västra Nylands sjukhus.
– Det här är en ny verksamhetsform för oss.  När människor söker jourmässig vård kan det behövas ett eller ett par dygn för att utreda det som behövs. Det blir en kort och intensiv insats efter vilket patienten kan skickas hem eller vidare till en vårdavdelning på hälsocentralen eller specialsjukvården, säger hon.

Nu är de här patienterna tvungna att övernatta i korridoren på jouren eller stanna på dyrare platser för specialsjukvård medan man väntar på resultat, torkar gipsade armar eller utreder vilken hjälp som behövs för att patienten ska klara sig hemma. Enligt Lindholm är det här en förmånligare vårdform och målsättningen är att patienten kan skickas hem efter högst ett par dagar på den nya avdelningen. Hon räknar med att en stor del av patienter kommer att vara äldre människor.
– Yngre människor klarar till exempel av en infektion med piller, medan äldre människor kan bli helt utslagna.
På jour- och uppföljningsavdelningen kan patienten stanna en natt för att få dropp eller för att man vill följa upp hur patienten reagerar på medicinering.

Avdelningen får 11 patientplatser och en verksamhet dygnet runt, sju dagar i veckan. Jour- och uppföljningsavdelningen kommer att ha tretton vårdare. Sjukhuset söker just nu sex nya sjukskötare till den nya avdelningen och en till inre medicin, resten rekryteras internt.