Lärkkulla får mindre pengar

Domkapitlet börjar själv ordna kurser för kyrkans svenskspråkiga personal medan stiftsgården Lärkkulla i fortsättningen bara står för kost och logi. Domkapitlet anser att Lärkkullas kostnader för kyrkans personalutbildning är mindre än det nuvarande understödet och tycker att pengarna går till annat.

Från och med augusti 2013 tar domkapitlet själv hand om utbildningsverksamheten för kyrkans svenskspråkiga personal. Merparten av kurserna hålls fortfarande på Lärkkulla, men i fortsättningen står stiftsgården enbart för kost och logi. Domkapitlet planerar och marknadsför kurserna.

Stiftsgården har fått ett årligt understöd på 120 000 euro av domkapitlet, men från och med 2013 sjunker det här understödet till 20 000 euro.
– Det här är inte så dramatiskt som det kanske verkar. Nu återgår vi bara till hur det var för åtta år sedan, då var de personer som planerade kyrkans utbildning avlönade av domkapitlet, säger Greger Englund, direktor på Lärkkulla.
Englund säger att den person som planerar utbildningarna för Lärkkulla har goda chanser att få tjänsten som stiftssekreterare. Englund säger att personen antagligen kommer att stanna på Lärkkulla, men att lönen och arbetsrummet betalas av domkapitlet.

Flera egna kurser
Englund säger att Lärkkulla nu är tvungen att planera om budgeten och se över personalstyrkan för nästa år. Nu har stiftsgården 25 fast anställda och ungefär lika många tillfälligt anställda, till exempel timlärare. Englund kan inte säga om Lärkkulla måste minska på personalen utöver den person som antagligen börjar arbeta för domkapitlet.
Mest inkomster får Lärkkulla via statsbidrag för språk- och musikutbildning och från kursavgifter som de studerande betalar.
– Vi lägger om vår språkundervisning. Nybörjarkurser i finska och svenska börjar två gånger om året i stället för en gång om året. Våra engelskakurser ska också börja tre gånger om året.
Till hösten ska Lärkkulla också se över musikutbildningen och erbjuda flera korta helg- och veckokurser.