FOTO:VN-ARKIV

Brett stöd för nordiskt samarbete

Finländarna är positivt inställda till ett militärt samarbete med de andra nordiska länderna.

Ett nordiskt samarbete får ett betydligt starkare stöd än ett samarbete med militärpakten Nato, framgår det av en undersökning som Planeringskommissionen för försvarsinformation (PFI) har låtit göra.
92 procent av de tillfrågade stöder ett samarbete med de nordiska länderna och 78 procent ett samarbete inom EU. Däremot går åsikterna om ett samarbete med Nato starkt isär. 45 procent är positivt inställda och 46 procent negativt inställda till ett sådant samarbete.
Allra positivast till ett nordiskt försvarssamarbete är Centerns anhängare. 97 procent av dem stöder det. Men också bland Samlingspartiets, Sannfinländarnas, De grönas och Socialdemokraternas anhängare får det nordiska samarbetet ett brett stöd. Vänsterförbundets anhängare är aningen mer återhållsamma, men också bland dem tycker 81 procent att ett nordiskt försvarssamarbete är en positiv sak.
Enkäten är gjord av Taloustutkimus som intervjuade cirka tusen finländare i september–oktober. Felmarginalen är cirka tre procentenheter åt vartdera hållet.