President Martti Ahtisaari anser att språkkunskaper är en ovärderlig tillgång. Foto: Lehtikuva

Antisvensk debatt oroar Ahtisaari

President Martti Ahtisaari hoppas att alla finländare ska förstå hur viktigt och nyttigt det är att lära sig svenska. Han är oroad av diskussioner som förs i Finland.

– Under de senaste åren har jag oroats av tonen i en del av kommentarerna om svenskans roll i Finland, sade Ahtisaari på Svenska kulturfondens minoritetsspråksseminarium i Bryssel i dag.
Han påpekade att minoriteter är beroende av majoritetens välvilja. Under ekonomiska kriser börjar en del personer ifrågasätta minoriteter, till exempel genom att tala om kostnaderna för att upprätthålla service för och stödja en språklig minoritet.
– Jag anser att språk ska ses som en källa av ovärderlig ekonomisk, social och politisk nytta i alla länder och samhällen i Europa. De 50 miljoner personer som talar ett landsdels- eller minoritetsspråk i EU är verkligen en fördel för hela den europeiska idén, sade Ahtisaari.
Ahtisaari ledde för några år sedan Folktingets kommitté som utarbetade en handlingsplan för att stärka nationalspråken. Han sade att den fula allmänna debatten var en av orsakerna till att han tackade ja till att leda arbetet.
Ahtisaari krävde att de politiska ledarna i EU – både kommissionen och Europaparlamentet – och i medlemsländerna förbinder sig vid att stöda språkliga minoriteter. EU-länderna bör också själva fylla de villkor som ställs på länder som ansöker om medlemskap, sade han.
Han föreslog också att Europarådets stadga om landsdels- eller minoritetsspråk ska kompletteras med en lista på best practice-metoder på statlig nivå.