Gruvan i Talvivaara läcker norrut

Avloppsbassängen vid Talvivaara-gruvan läcker norrut igen. Läckaget upptäcktes på fredag kväll. Skyddspumpning har inletts, uppger bolaget.

– Situationen ändrades vid elvatiden på kvällen när en liten mängd läckande vatten upptäcktes i det norra diket. Vi har inlett en skyddspumpning. Det innebär att vattnet pumpas tillbaka i bassängen. Om vattnet rinner förbi pumpningsstället går det till vår norra efterbehandlingsenhet, säger kommunikationschefen Olli-Pekka Nissinen.
Största delen av läckorna rinner fortfarande mot söder, alltså mot Vuoksens vattendrag. Vattnet läcker fortfarande i samma takt som på fredagen, alltså cirka 4 000 kubikmeter i timmen. Bolaget är också fortfarande tvunget att avtappa avloppsvatten söderut.
Reparationen av avloppsbassängen fortsatte på lördagen. En stor transporthelikopter anländer från Sverige för att assistera. Kalknings- och lappningsarbetet görs med hjälp av två helikoptrar då bolaget redan har en privat helikopter till sitt förfogande.
Nissinen säger att det verkar som om man lyckats täppa till det största hålet, men att vatten rinner ut bredvid det.
Inspektörer från närings-, trafik- och miljöcentralen granskar läget på gruvområdet som bäst.
Bolaget uppger att en ny skyddsdamm ska färdigställas på lördag cirka klockan 17. Avsikten med skyddsdammarna är att hindra det läckande vattnet från att rinna bort från gruvområdet.