Privat hälsovård växer, men socialtjänster växer mer

Den privata hälsovården är en växande bransch, men ännu kraftigare växer de privata socialtjänsterna. många aktörer inom vården expanderar numera inom barnskyddet och serviceboendet för äldre, handikappade och mentalvårdspatienter.

Av de företag som FNB undersökt sysslar vårdföretaget Mehiläinen även med barnskydd medan Attendo säljer bland annat serviceboende och hemtjänst för äldre.
Enligt en utredning vid Institutet för hälsa och välfärd jobbade 2008 en femtedel av personalen inom hälso- och sjukvård för privata företag. Inom socialbranschen var nästan en femtedel av personalen anställd vid privata företag.
Under 2000-talet ökade andelen privatanställda inom hälso- och sjukvården med cirka tre procentenheter. Inom socialbranschen var ökningen cirka tio procentenheter.

Servicebehov ökar
Särskilt serviceboende är en tillväxtbransch.  Enligt Arbets- och näringsministeriet ökar de äldres servicebehov så snabbt att kommunerna inte hunnit bygga ut sin service i samma takt. I stället har de köpt privata tjänster.
Vårdbranschen förefaller under de senaste åren i allt högre grad koncentrerats till företag som ägs av stora kapitalinvesterare. Dessa köper i sin tur upp mindre företag.
Timo Tervo, professor vid Helsingfors universitet och avdelningsöverläkare vid ögonkliniken vid HUCS, säger att merparten av vinsterna försvinner till utlandet. Han tycker illa om att de privata aktörerna gratis får utbildad arbetskraft av det offentliga och sedan tar över patienterna när tjänsterna läggs ut till dem.
– Kan de utländska investerarna ens tänka sig en säkrare avkastning än offentligt subventionerade läkarfirmor i en situation då befolkningen blir äldre.