Flera aktörer är intresserade av verksamhet i byggnaderna i Östra hamnen Foto: VN-arkiv/Nina Ahtola

Mera liv i Granitmagasinet

Försäljningen av Granitmagasinet pågår och i bästa fall kan den gamla stenlängan fyllas med en dykutställning, Hangö museums basutställning, Forststyrelsens infopunkt och info om Tvärminne zoologiska station.

Ägaren till Granitmagasinet i Östra hamnen, Senatfastigheter, har fått flera anbud på huset. Den spekulant som ligger bäst till är en privatperson som gärna bygger upp en utställning om dykning i en del av utrymmena.
– Personen förhandlar med Hangö stad dels om planläggning och byggrätt, dels om stadens roll, säger Johannes Runeberg (VF).
Han är ordförande för nämnden för kultur- och medborgarverksamhet. Den beslöt på sitt senaste möte att stadens tjänstemän fortsätter bereda frågan om Granitmagasinet.

Fyra aktiviteter
Museet skulle gärna ha en basutställning om Hangö i en del av huset. Enligt Runeberg är också Forststyrelsen och Tvärminne zoologiska station intresserade av verksamhet där.  Ingen av de här aktörerna har mycket pengar att spendera.
– Den springande punkten är stadens roll, säger Runeberg.
Han tycker Hangö borde skapa ett projekt för att utveckla turismen i Hangö och söka de stödpengar som statsrådet lovat kommunen kan få på grund av stålverkets konkurs.