Foto: Colourbox

En tupplur på jobbet gör susen

En tupplur på högst en halv timme mitt under arbetsdagen piggar upp och förbättrar minnet. En tupplur är inte bara vila, många bearbetar då inlärda saker och kläcker nya idéer, konstaterar Arbetshälsoinstitutet.

Tuppluren blev nyligen ett diskussionsämne då överdirektör Juhana Vartiainen på Statens ekonomiska forskningscentral berättade i Kodin Kuvalehti att han brukar ta en tupplur på jobbet.
Alla har inte den möjligheten, men man kan också bli piggare genom att prata med arbetskamraterna, ta sig en liten promenad eller gymnastisera. Också en kopp kaffe kan hjälpa.
På Arbetshälsoinstitutet tycker man att alla åtgärder för att förbättra säkerheten och trivseln på jobbet bör understödas. Speciellt skiftarbetare som lider av sömnbrist och nattvak har stor nytta av en tupplur på en halv till en timme.
Professor Mikael Sallinen tycker att det är positivt att också industriarbetare har börjat testa korta tupplurar under nattskift. Tupplurar är bekant bland annat för läkare med långa jourer och kabinpersonalen på långa flygningar.