Diplomingenjör Kari Alppivuori var ett av försvarets expertvittnen. Foto: Lehtikuva

Försvaret i Järvilehtomålet: Ingen satt i passagerarsätet

Försvaret för den tidigare formel 1-föraren Jyrki Järvilehto presenterade i Åbo hovrätt i går två vittnen som tror på hans oskuld. Behandlingen av fallet fortsätter i morgon.

 

De två nya vittnena anser att Järvilehto sannolikt inte styrde båten vid den ödesdigra krocken med ett brofundament i Raseborg sommaren 2010. En vän till Järvilehto omkom i olyckan.
Som vittnen hade försvaret inkallat Kari Alppivuori, sakkunnig vid Trafiksäkerhetsverket, och Pekka Karhunen, professor i rättsmedicin vid Tammerfors universitet.

Studerat materialet
Alppivuori sade att han hade bildat sin uppfattning genom att studera förundersökningsmaterialet i en och en halv månads tid.
– Vid kollisionen var båtens hastighet cirka 85 kilometer i timmen. Båtens förare var säkert i halvstående ställning, sade Alppivuori.
Västra Nylands tingsrätt har tidigare kommit fram till att det var Järvilehto som styrde båten vid olyckstillfället och att hans vän då satt i passagerarsätet på båtens vänstra sida.
– Jag anser det helt säkert att ingen kan ha suttit i passagerarsätet, säger Alppivuori.
Redan i ett sakkunnigutlåtande i vintras ansåg Alppivuori att männens skador tydde på att ingendera av dem satt på vänster sida i båten. Alppivuori medgav dock att han inte har den medicinska kompetensen att bedöma skadorna.
– Jag är ledsen att jag har skrivit om offrets skador trots att jag inte är läkare. Jag var något frustrerad över att ingen hade sammanställt en helhetsbild utifrån förundersökningsmaterialet, förklarade Alppivuori.

”Ett justitiemord håller på att ske”
Professor Karhunen hade å sin sida studerat protokollet från obduktionen på dödsoffret. Med stöd av offrets skador ansåg han att Järvilehtos vän inte kan ha suttit till vänster i båten, men att han sannolikt var den som satt vid ratten.
Med stöd av det kritiserade han tingsrättens fällande dom mot Järvilehto.
– Jag anser att det här håller på att ske ett justitiemord. Om svaranden hade varit någon annan än Järvilehto, som haft möjlighet att utreda frågan, så skulle det ha gått illa, sade Karhunen.
Hannu Lauerma, överläkare vid Psykiatriska fångsjukhuset, framförde å sin sida tvivel på den minnesförlust Järvilehto hänvisade till i polisförhören i mars 2011. Järvilehto sade sig inte komma ihåg resan in till Ekenäs, men han hade tidigare gett en mycket detaljerad beskrivning av resan.
– Det är inte trovärdigt att sådant här försvinner ur minnet när man är brottsmisstänkt, sade Lauerma.