Foto: Lehtikuva

Soini försvarar frivillig svenska med partiets linje

I sin jakt på ytterligare en valframgång försöker Sannfinländarna nu fiska både finlandssvenska och invandrarröster. Frivillig skolsvenska är inte ett ställningstagande mot svenskan, men är det någon idé att folk ska studera svenska när de inte lär sig språket? säger Sannfinländarnas ordförande Timo Soini i en intervju med FNB.

 

Timo Soini är mycket nöjd med Sannfinländarnas kandidatnominering. Särskilt belåten är han över att partiet lyckats slå Centern med att nominera kandidater i flest kommuner, 299 stycken.
– Näst skrällen i riksdagsvalet är den lyckade kandidatnomineringen det största som hänt under min politiska karriär. Det är nu som partiet blir ett riksparti för gott.
Han skryter med att Sannfinländarna har kring tjugo svenskspråkiga kandidater och också kandidater med invandrarbakgrund. Nu ska det inte gå att anklaga Sannfinländarna för intolerans.

Frivillig skolsvenska "gammalt mål"
Men varför vill Sannfinländarna göra svenskan till ett frivilligt ämne i skolan?

– Det har varit partiets linje redan länge. Det är den här så kallade tvångssvenskan, men vi har ganska mycket svenskspråkiga kandidater i de svenskspråkiga kommunerna. Det här är inte ett ställningstagande mot svenskan.
Men alla andra ämnen är ju obligatoriska.
– Visst är de det, men det är det här fria språkvalet. Det är bara så att särskilt i östra Finland borde man kunna välja mellan till exempel ryska och svenska.
Men de kan ju också nu läsa ryska där.
– Visst kan de det, men frågan är vad som är obligatoriskt och inte. Det här är nu bara partiets linje och partiledaren verkställer partiets linje i den här frågan som i alla andra frågor. Det är vårt gamla mål. Det betyder inte att man inte får använda svenska. Det är modersmålet för en del av finländarna och det får förstås vara så. Det råder det inte minsta tvivel om.

Svenskan inte saliggörande
Vore det rätt att personer från östra Finland hamnar i en sämre ställning på arbetsmarknaden för att de inte läst svenska?

– Svenskan är inte allena saliggörande i den frågan. Vi har ju en dubbel standard när det gäller tjänstemannasvenskan. Jag har ännu inte träffat en person som inte fått sin universitetsexamen för att den inte klarat av svenskan. Jag önskar att man skulle kunna svenska efter att man studerat språket. Det är ett obligatoriskt ämne, men folk lär sig inte det. Sen har många pojkar femmor och sexor. Är det värt något att man studerat svenska i många år och inte lärt sig något?
När det gäller tvåspråkiga skolor säger Soini att både en- och tvåspråkiga skolor är okej för honom. Det är helt motiverat att det finns finskspråkiga skolor och svenskspråkiga skolor. Skolor behöver inte göras tvåspråkiga av några principskäl, säger han.
– Det enda jag inte godkänner är om eleverna inte får välja fritt vilket språk de talar på rasterna om två skolor finns bredvid varandra. Då får man inte ens ge en rekommendation om språket.

Väntar på regeringens förslag
I de kommuner där Sannfinländarna går framåt siktar partiet på att nå en vågmästarroll. Men varför har Sannfinländarna hållit en betydligt lägre profil i fråga om kommunreformen än Centern?
– Det beror på två saker. Vi har inte haft regeringens förslag. Det finns inget annat än kommunkartan och den godkänner vi naturligtvis inte. Den andra orsaken är att regeringen uteslöt oppositionen ur den här processen, vilket var mycket oklokt.
Soini är inte övertygad om att en enda modell är rätt för hela landet och vill att man ska undersöka hur de välskötta kommunerna fungerar och vad de kommuner som det går dåligt för gör fel. Det räcker inte med att man bildar en stark primärkommun.
Centerns förslag om multifunktionella samkommuner underkänner han också. Samkommuner styrs av personer som inte valts av folket.
Det väsentliga vore att göra en helhetsreform som omfattar social- och hälsovården, säger Soini.
– Om man inte kommer åt kostnadsutvecklingen inom social- och hälsovården fungerar reformen inte.
Hans recept är att satsa på den grundläggande hälsovården och förebyggande vård.