Foto: VN-arkiv

Rautaruukki vill säga upp 250 - fabriken i Lappvik berörs inte

Stålbolaget Rautaruukki inleder omfattande samarbetsförhandlingar. Målet är att säga upp 250 anställda, största delen av dem jobbar i Brahestad och Tavastehus. Fabriken i Lappvik i Hangö berörs inte.

Rautaruukki motiverar åtgärden med att man vill förbättra konkurrenskraften på lång sikt. En bidragande orsak till beslutet att inleda samarbetsförhandlingar är att det nya svaveldirektivet höjer transportkostnaderna. Rautaruukki siktar på att spara cirka 10 miljoner om året.
På Rautaruukki i Lappvik i Hangö säger huvudförtroendeman Timo Jansson att uppsägningarna berör Brahestad och Tavastehus, medan personal ska permitteras i Kankaanpää och Pukkila.
I Lappvik avslutades samarbetsförhandlingarna, med 20 uppsagda som följd, strax efter midsommar. Tio fick då besked om uppsägning. Nu väntar man på besked om vilka de återstående tio som ska sägas upp är. Senast den 12 december utlovas den informationen.
- Det är en orimligt långt tid att behöva vänta på besked. Stämningen är väldigt dålig, folk är irriterade och mår dåligt, säger Jansson.
Han säger att man kommer att låta jurister granska huruvida det är i enlighet med lagen om samarbetsförhandlingar att dröja med besked om uppsägningar i nästan ett halvt år.
Just nu ser det ut som att det inte blir fler samarbetsförhandlingar för Lappvikenhetens del.
- Men man kan ju aldrig veta hur marknadsläget utvecklas, säger Jansson. Det beror mycket på hur råvaru- och bränsleperiserna utvecklas.

Resultatvarning
Rautaruukki antyder att ytterligare personalminskningar är på väg. Bolaget börjar utreda mjöligheterna att effektivisera verksamheten inom koncernförvaltningen. Utredningarna gäller den verksamhet som betjänar hela koncernen och de enskilda enheterna.
Rautaruukki kom också med en resultatvarning. Rörelseresultatet för hela kommer att sluta på minus medan bolaget tidigare räknade med att det skulle bli på fjolårets nivå. Priserna och efterfrågan på stålprodukter har varit sämre än väntat.