Finland fortsätter betala in mer pengar till EU än vad som kommer tillbaka. FOTO: JOHANNA LEMSTRÖM

Var och en betalar 123 euro till EU

Finland fortsätter betala in mer pengar till EU än vad som kommer tillbaka. Skillnaden blev drygt 650 miljoner euro förra året, alltså omkring 123 euro per finländare.

 

Enligt Finansministeriet, som gick ut med siffrorna på fredagen, gick summan upp bland annat på grund av att de nyaste EU-länderna nu kan få ut lika mycket stöd som de äldre unionsländerna haft tillgång till under en längre tid.
Italien och Nederländerna är de största nettobetalarna om summorna som betalas in jämförs med ländernas bruttonationalprodukt. Ungern, Litauen och Lettland drog störst nytta av att vara med i EU.
I förhållande till bnp betalade Finland ungefär lika mycket som Tyskland och Danmark. Sverige betalar aningen mindre.
Sedan Finland gick med i EU har vi för det mesta varit nettobetalare, alltså betalat in mer pengar än vad som kommit tillbaka i olika former av stöd. Tre gånger har det varit tvärtom – åren 1996, 1997 och 2000. Förra året fanns det elva nettobetalare och alla hade gått med i unionen före 2004. Förutom de nyare medlemmarna tillhör även Grekland, Portugal, Irland och Spanien de länder som får mer pengar från EU än de betalar in.