En av höstens delikatesser, trattkantareller. Foto: Eva Hagman

Trattkantarellerna är här

De gula kantarellerna börjar blir stora och sega men i stället kan man plocka trattkantarell. På Natur och miljös svamputfärd fyllde deltagarna sina korgar med de gulbruna läckerheterna.

– Jag har plockat kantareller och riskor. Stensopp har det funnits ganska lite av, åtminstone i Raseborgstrakten.
Det säger Esko Vuorinen, som leder en svamputfärd ordnad av Raseborgs Natur och miljö. Platsen är skogen vid Grabbskog träsks badstrand och här tycks många svampplockare ha varit i farten.
Det är glest mellan de ätliga svamparna, medan de giftiga finns kvar. Vuorinen stöter på allt från pluggskivlingar, spindlingar till vit flugsvamp.
– Kan man steka den här? säger Ritva Tuomiranta. Hon har spanat in något vitt i mossan, vilket visar sig vara en golfboll.
Tuomiranta tippar på att någon slagit i väg bollen från den närbelägna sandstranden.

Äntligen ätligt
De tio deltagarna strövar längre in i skogen och efter en stund hörs förtjusta utrop. Äntligen något ätligt.
– Nu är dagen räddad, säger Tuomiranta och böjer sig över en grupp trattkantareller.
Efter två timmar har de flesta svamp i sina korgar och beger sig hem för att rensa bytet.