TS: Åbo Akademi måste utexaminera fler magistrar

Åbo Akademi har inte lyckats utexaminera magistrar i planerad takt. Därför kommer akademin att gå miste om en hel del statsfinansiering, skriver Turun Sanomat.

ÅA är ett av fem finländska universitet som har misslyckats med att utexaminera magistrar i önskad takt.
– År 2008 utexaminerades massor av magistrar på alla finländska universitet i samband med Bolognaprocessen, vilket ledde till att vi satte målsättningen för kommande år väldigt högt. År 2008 utexaminerades många halvfärdiga magistrar från flera år tillbaka, men nu börjar läget bli mer stabilt, säger Ulla Achrén, förvaltningsdirektör vid Åbo Akademi.
Konsekvensen blir att Undervisningsministeriet skär ner examenskvoten vid ÅA för nästa treårsperiod och statsfinansieringen minskar.
– För Åbo Akademi innebär det en betydande minskning i direkt basfinansiering för att vi inte har uppnått målen. Nu är en av våra viktigaste målsättningar att öka genomströmningen, säger Achrén.
De övriga universiteten som utexaminerat magistrar under målsättningen är Åbo universitet, Aalto-universitetet, Tammerfors tekniska universitet och Uleåborgs universitet.
Från och med nästa år kommer statsfinansieringen till universiteten i allt större utsträckning att basera sig på antalet utexaminerade magistrar och doktorer.