Fem frågor till Ville Niinistö: De gröna vill skaka om kommunal demokrati

De som nu väljs in i kommunfullmäktige vet inte om deras kommun finns kvar när perioden tar slut.
Hur ska de motiveras, De grönas ordförande Ville Niinistö?
– I det här valet bör vi tala om hur kommunerna skulle kunna vara närmare kommuninvånarna och hur vi kan se till att kommuninvånarna får bättre möjligheter att påverka. Det är inte fullmäktigeledamöterna som behöver motiveras att delta i närdemokratin utan varenda finländare. Fullmäktigeledamöterna bör komma ihåg att de ska hjälpa finländarna genom att ta politiken närmare medborgarna.
Behövs det mer professionella kommunalpolitiker och större ersättningar till dem i större kommuner?
– Jag stöder den svenska modellen med starkare politisk styrning och kommunalpolitiker som kan ägna sig åt politiken. Det bästa sättet att verkställa det här vore att ta i bruk borgmästarmodellen och genomföra borgmästarval.
När kommer den önskade kommunstrukturen att åstadkommas? Kommer statsbidragen att användas som piska?
– För De gröna är det viktigaste i kommunreformen att det är en demokratireform, alltså kan den inte genomföras om inte kommuninvånarnas möjligheter att påverka stärks. Jag tror att det är en ganska stor morot för finländarna. Staten har lovat att stöda regionala lösningar. Vi bör sträva efter att kommunerna tillsammans ser det gemensamma intresset. Jag tror inte att staten kan tvinga kommunerna till det.
Hur hög anser du att kommunalskatten kan bli? Kommunförbundet har varnat för 25 procent.
– Det finns naturligtvis inte något absolut tak för kommunalskatten eftersom man måste beakta folks hela skattebörda. Det finns många avdrag på den kommunala beskattningen alltså eftersom staten genom arbetsinkomstavdraget och andra avdrag minskat på små- och medelinkomsttagarnas andel i kommunalbeskattningen är kommunalskatten progressiv. Med en viss skattesats får kommunerna in mindre skatteintäkter än för 15–20 år sedan.
Borde närservicen - och vilken service i så fall - garanteras i lagen?
– Vi bör stifta i lag om kommundelsförvaltning och ge den budgetmakt över vardaglig närservice. Kommundelsnämnder eller kommundelsfullmäktige i större städer garanterar att den vardagliga servicen är så bra som möjligt. På så sätt får vi ett bättre resultat än om staten bestämmer.