Aktia inleder samarbetsförhandlingar

Aktia inleder samarbetsförhandlingar som för många anställdas del lär leda till en omorganisering av arbetet och till att personalantalet i hela koncernen minskar med 15.

Banken beskriver det som en fortsättning på arbetet med "att anpassa sin kostnadsstruktur för att skapa förutsättningar för lönsam tillväxt i koncernen." Det är speciellt Aktia Bank Abp:s regionala funktioner som ses över. Samarbetsförhandlingar motiveras med effektiveringsåtgärder av ekonomiska och produktionsmässiga orsaker samt på en omorganisering av affärsverksamheten.

Förutom samarbetsförhandlingarna planerar Aktia Bank sammanslagningar av fyra mindre kontor med närliggande kontor i Österbotten och Östra Nyland.
Kommunikationschef Malin Pettersson, vad innebär det här för Västnylands del?
– För Västra Nyland innebär det samarbetsförhandlingar i Karis gällande vår regionala back office-funktion, som är en stödfunktion för kreditgivningen, som kan komma att centraliseras. Dessutom överväger man att utlokalisera betaltjänstcentralen till Itella.
Hur många personer i Karis berörs av samarbetsförhandlingarna?
– Vi kan inte ge något exakt personalantal förrän förhandlingarna avslutats, men för hela koncernens del kan det leda till en minskning av personalantalet med ca 15 personer.
Åtgärderna bedöms leda till besparingar på omkring en miljon euro årligen. Omorganiseringen kommer sannolikt att orsaka en engångskostnad under det sista kvartalet 2012.