Foto: VN-arkiv

Sommaren regnade inte bort för hotellen

Regn och rusk må ha märkts i en ovanligt lugn stadsbild i sommar, men i Hangö har hotellen noterat ungefär lika många övernattningar som i fjol. I Raseborg verkar vädret ha större inverkan på verksamheten.

Första sommaren för nyrenoverade Hotell Regatta är till innehavarnas belåtenhet.
– Vi är nöjda över sommaren. Det är trevligt att folk hittade hit fastän vi inte hann marknadsföra oss ordentligt. Regnet har inte stört verksamheten, säger Taina Hurskainen.
– Vi har förstås inget att jämföra med förutom gamla Regatta, men våra förhoppningar har åtminstone uppfyllts, säger Heikki Hurskainen.
Under försommaren fylldes hotellet främst av olika företagsgrupper och från midsommar framåt välkomnade man semestrande privatpersoner.
– Nu börjar arbetssäsongen. Sommarsäsongen är ändå bara runt tio veckor lång, återstoden av året är otroligt viktig, säger Heikki Hurskainen och konstaterar att det i varje fall till en början ser ljust ut på bokningsfronten även för hösten.
Hur många gäster hotellet har haft allt som allt i sommar kan han ännu inte bekräfta, men antalet överstiger i varje fall galant 5000.
– Om det här var en dålig turistsommar så är vi väldigt nöjda.

Semestrarna planeras
Sommaren har gått enligt planerna även för Hotell Villa Maija. Stället har varit fullbokat under hela högsäsongen. Över 3000 övernattningar noterades, precis som i fjol. Hotellets sommargäster bokar rum i god tid och det finns redan gott om bokningar för nästa sommar.
Positiva besked får man också från Sjömansro. Det enda bakslaget som påverkade verksamheten ett par veckor var inte beroende av vädergudarna utan en direkt följd av FN-steels konkurs.
– Det är klart att vissa enstaka påverkas av vädret, men de flesta människor har planerat sin semester i tid och kommer oberoende av vädret, säger verksamhetsledare Mikael Nylund.
Uteserveringen var däremot tom rätt ofta på grund av regn, och fullsatt endast under de helsoliga dagarna.
Ytterligare ett av de Hangö-hotell som VN kontaktade i går, Hotell B8, ger liknande besked som de ovan.
– Vi har klarat oss helt bra. Jämfört med förra sommaren var det lite lugnare, runt tio procent färre gäster än i fjol, men då var det ju en otrolig sommar, säger Riku Helsten.

Få impulsbesök
Vid Hotell Seafront i Ekenäs upplever man det som man inte vidkänns i Hangö, nämligen att sämre väder betyder betydligt färre gäster.
– Sommaren har gått sämre än förra året. Bokningar har vi nog, men turister som droppar in har vi haft färre av än i fjol. De har uteblivit, säkert på grund av vädret, så det har varit lite färre övernattningar och gått lite sämre ekonomiskt, säger Erica Ewalds.
På Svartå slott är situationen mycket likartad. Filip Linder säger att mängden förhandsbokningar var den samma som tidigare men att strökunderna som bokar rum mer apropå helt enkelt uteblev på grund av det ostadiga vädret.
– Sommaren har varit hyfsad, inte lika bra som de två fantastiska somrarna innan, men dessa var exceptionella. I ett längre perspektiv, runt 10 år, var det här en relativt bra sommar, säger Linder.
Vid Motell Marine i Ekenäs är det främst restaurangen och terrassen som stått tommare på grund av regnväder.
– På rumssidan är det ganska normalt. Sommaren har gått riktigt bra, något sämre än i fjol, men det handlar om små skillnader, säger Heidi Jousmaa.