Jasmine Sjölund, Josefina Saarinen och Aysha Berberoglu börjar ettan på tisdag. Foto: Benjamin Knopman

Trafikminister Kyllönen: Skolorna börjar, lätta på gasen

På tisdag börjar många av regionens skolor. När små skolelever rör sig längs vägarna bör bilisterna ta det varligt. Förra året omkom åtta barn under 15 år i trafiken och nästan 550 skadades.

– Skolorna börjar, lätta på gasen.

Det är trafikminister Merja Kyllönens budskap till alla bilförare inför skolstarten.

– Trafiksäkerheten är framför allt de vuxnas ansvar. Att följa hastighetsbegränsningarna och trafikreglerna ökar säkerheten för alla, säger Kyllönen.

Trafikskyddets kampanj i samband med skolstarten har sloganen: varje väg är en skolväg – följ hastighetsbegränsningen.

Köra mott rött är vanligt

Att hålla lägre hastighet inom tätorter både förebygger och minskar följderna vid en eventuell olycka.

För höga hastigheter leder också till andra förseelser. Ju högre hastighet, desto mindre tid har föraren att uppfatta trafiksituationen och reagera på olika förändringar, som exempelvis på trafikljusväxling.

– Att köra mot rött ljus är fortfarande rätt så allmänt. Enligt en undersökning utförd av Trafikskyddet kör man uppskattningsvis mot rött ljus var femte gång ljusen växlar. Så här borde det inte längre se ut på 2000-talet i Finland, betonar Kyllönen.

– Du är aldrig ensam i trafiken. Påpasslighet, att ta andra människor i beaktande och att följa trafikreglerna gör trafiken smidigare, säkrare och trevligare för alla. Vi har alla en bra bit kvar för att nivån på trafiksäkerheten i Finland ska nå upp till den goda nordiska nivån.

Säkerhet i trafiken förutsätter ett gemensamt åtagande som är oberoende av kön, ålder eller nationalitet. Ett exempel på det här är enligt Kyllönen de europeiska ungdomsledarnas undertecknande av Europeiska unionens trafiksäkerhetsdeklaration.

– I deklarationen tror de unga att ingen vill betala ett så högt pris för trafiken som det som trafikolyckor ger upphov till. Den ursprungliga avsikten med trafiken är ju att förbättra livskvaliteten, säger trafikminister Kyllönen.

Läs mer om skolstarten – känslorna, tankarna, trenderna –  i tisdagens tidning!