Catharina och Mathias Strandertsköld-Nordenstam är nöjda med kulturutbudet i Raseborg. Foto: Niklas Evers

Schjerfbeckutställningen är en turistmagnet

Sedan utställningen på Ekenäs museicentrum öppnades i april har den lockat över 13 000 besökare. Då många av dem kommit enkom för att se utställningen kan man lugnt säga att Schjerfbeck bidragit till en ökad turism i Raseborg.

Den permanenta utställningen Helene Schjerfbecks liv och konst som öppnade i april har blivit en av museets största succéer någonsin. Parallellt med utställningen ordnas också en temautställning Helene Schjerfbecks syskonsjälar. I den ställs det ut verk av konstnärer som Schjerfbeck varit i god kontakt med, och inspirerats av. Utställningarna har under sommaren blivit en braksuccé med besök av allt från långväga turister till president Tarja Halonen.

För Catharina och Mathias Strandertsköld-Nordenstam är det en tradition att besöka konstutställningar i Ekenäs. Paret är från Helsingfors men bor under semestern utanför Ekenäs.

– Här finns många trevliga utställningar. Vi har besökt en konstutställning i Fiskars och nu står Villa Schildt på programmet, säger Catharina.

Vad tycker ni om Scerfbeckutställningen?

– Den är riktigt trevlig. Bara för att ett verk är målat av Schjerfbeck behöver det inte vara bra, men jag tycker om många av tavlorna, säger Mathias.

Museichef Dan Lindholm säger sig vara mycket nöjd och han vågar hoppas på 30 000 besökare innan året är slut.

– Eftersom utställningen redan haft över 13 000 besökare sedan april tror jag att vi kan lyckas. 

Dagligen besöks utställningen av mellan 200 och 400 personer och Lindholm är övertygad om att Schjerfbeck lockat många nya turister till Ekenäs.

Läs mera i lördagens tidning!