Pekdatorerna är av märket Samsung och använder operativsystemet Android. Foto: Niklas Evers

Nybörjare i Raseborgs gymnasier får egna pekdatorer

Nästa vecka kommer alla de som börjar gymnasiet i Raseborg att få en egen pekdator av skolan. Pekdatorn ska förutom att fungera som hjälpmedel i utbildningen också förbättra motivationen och inlärningen hos studerandena.

– Målsättningen är att ta i bruk ett nytt verktyg som förbättrar undervisningen i gymnasiet, säger Robert Nyman, Raseborgs bildningsdirektör.
Han berättar att införskaffningen av pekdatorer till nybörjarna är ett projekt som till stor del finansierats av staten. Under det första året kommer man att följa upp hur studerandena använder sina nya datorer, hur de påverkar inlärningen och hur systemet kan utvecklas.

Sammanlagt har det beställts runt 150 stycken nya pekdatorer som delas ut till nybörjarna i Karis-Billnäs gymnasium, Karjaan lukio och Ekenäs Gymnasium. 

– Pekdatorerna blir elevernas personliga verktyg och de ansvarar själva för underhållet av dem. Staden står endast för en skadeförsäkring av datorerna, säger Nyman.

– Vi erbjuder endast hårdvaran. Apparna får de själva köpa, liksom de också betalar sitt övriga skolmaterial som böcker och räknare.

Bland personalen i Ekenäs gymnasium är de nya datorerna välkomna.

– Visst är det en utmaning för många lärare att ta i bruk nya läromedel, men det här är tidens melodi. Förr eller senare kommer böcker ändå att ersättas med teknik, säger rektor Marianne Pärnänen.

Läs mer i dagens tidning!