Många ville se deltagarna komma iland efter tävlingen. FOTO: Christoffer Holm

Muskelbåtar fyllde bryggorna

På fredagen inleddes årets Poker Run i Östra hamnen i Hangö. Motorbåtstävlingarna har i år lockat 37 deltagare och tillsammans med andra gästande båtar fyllde de gästhamnen till bredden. Därtill bjöd veckoslutet på jetski-FM. Evenemangen avslutades på söndagen.

Poker Run ordnades i år för sjunde gången. Motorbåtsevenemanget är främst en tävling men även en möjlighet för motorbåtsägare att träffas och visa upp sina båtar.


Ingen kickstart


På fredagen var den ännu ganska tomt i Östra hamnen. De tävlande dök ändå sakta upp mot eftermiddagen. Jari Lehtonen från Reso var en av dem.


– Stämningen här är ju fantastisk, sade Lehtonen småironiskt.


– I morgon blir det säkert bättre tillade han snabbt leende.


Lehtonen deltog i år för första gången med sin båt av märket Baja. Med sig hade han en besättning på fem personer. Förutom att tävla var målet också att göra en dokumentär om evenemanget för att nå en större publik i framtiden.


Själva tävlingen inleddes på lördagen med mycket större publik. Efter klockan 12 gällde det att visa vad båtens hästkrafter klarar av. Då kämpade deltagarna för att nå hastighetsrekord utanför Östersjö Port. Topphastigheterna uppgick till 150 km/h. Efter det startade huvudtävlingen.


Bästa handen vinner


Under rutten som sträckte sig ända upp till Kimitoön och Kasnäs, nordväst om Hangö skulle deltagarna samla på sig pokerkort.


– På lördag kväll vinner besättningen med den bästa handen, sade Ville Haapio organisatör för Poker Run.


Dessutom korades innehavaren av årets hastighetsrekord och ägaren till den snyggaste båten.


På kvällen förevisade även Sjöbevakningen yträddning utanför Östra hamnen. Därtill stod middagar, musik och fester på programmet.


Jetski-FM lockar också


Förutom Poker Run bjöd veckoslutet dessutom på en annan vattensport. Finlands JetSport-förbund ordnade nämligen FM-seriens tredje och sista deltävling i Hangö från fredag till söndag.


På fredagen var det detta som lockade mest människor. Stranden i Silversand var välbesökt och tävlingarna var i full gång.


Vattenskotertävlingarna hölls på lördagen utanför Östra hamnen och på söndagen utanför Silversand. Tillsammans tog  evenemangen alltså på många håll över Hangövattnen under veckoslutet.


Störst i Finland


För organisatörerna på Poker Run är valet av Hangö som ort för tävlingarna självklart.


– Det är helt enkelt den bästa platsen. Mitt emellan Åbo och Helsingfors varifrån våra deltagare till stor del kommer, säger Haapio.


Poker Run var dessutom i år större än någonsin och lockade 37 tävlande och flera hundra andra båtar. Bland motorbåtsevenemang är det störst i Finland. Motsvarande evenemang i Stockholm i år lockade 60 tävlande.


– Med deltagarna och alla följebåtar kommer Östra hamnen att vara helt full, sade Haapio på fredagen.