Foto: VN-Arkiv/Benjamin Knopman

Svampskörden väntas bli god men larvangripen

Det positiva med den regniga och svala sommaren är att höstens svampskörd väntas bli god. Det säger äldre forskare Kauko Salo på Skogsforskningsinstitutet.

Men trots att det finns goda förutsättningar för en stor svampskörd är det inte alldeles säkert att det blir så. Det är ofta helt obegripligt hur svamparna växer.

– Ganska mycket beror på vad svampen själv tänker, säger Salo.

Det finns redan kantareller, riskor, kremlor och soppar i skogarna. Salo påminner att största delen av säsongens svampskörd fortfarande mognar under jordytan. Den bästa svampsäsongen börjar i hela landet vanligen i slutet av augusti.

Men det gäller att se upp för insektslarver i svampen. Man har påträffat extra mycket larver av svampmyggan i år. Ett gott svampår innebär också att det finns fler sorters giftiga svampar än vanligt, så det gäller för svampplockaren att var extra noggrann med identifieringen av svamparna.

Hur lång svampsäsongen blir beror mycket på hurudan hösten blir. Om hösten i likhet med i fjol blir lång och varm kan man ställvis plocka svamp ända till december.