Foto: Ksf-media/Karl Vilhjálmsson

Stoltenberg: "Breivik misslyckades"

– Gärningsmannen misslyckades. Folket vann, säger Norges statsminister Jens Stoltenberg på årsdagen av terrorattacken i Oslo och på Utöya.

Framförd av en liten blåsorkester ekar Det är en ros utsprungen över regeringskvarteren. Kort därefter håller Stoltenberg sitt första av många tal under dagen.

Bomben och skotten var menade att ändra Norge, säger Stoltenberg, men Breivik fick inte som han ville. Nationen förenades, först i chock och förtvivlan, sedan i mänsklighet och mångfald.

– Det har i sanning varit ett tomt år. Inte en dag har gått utan att tragedin fyllt det offentliga samtalet, säger han.

Den 22 juli ska alltid knytas till dem som dog i attackerna, säger Stoltenberg. Men Norge kommer inte att glömma dem som lever kvar med synliga och osynliga sår.

Också Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt uttrycker i ett brev till Stoltenberg sin och den svenska regeringens medkänsla vid årsdagen. "Det är lika ofattbart i dag som det var då", skriver han, och fortsätter: "Våra tankar går till alla de liv som släcktes allt för tidigt, till de överlevande och de fruktansvärda minnen som följer dem varje dag sam till de anhöriga som lämnades i sorg och saknad."

Han avslutar med att säga att Norges öppna och toleranta sätt att hantera katastrofen "har stärkt allas vår tilltro till det demokratiska samhällets värderingar."

Anders Behring Breivik dödade 77 personer i Oslo och på Utöya för exakt ett år sedan. 

I kväll ordnas också en finländsk minnestillställning utanför den norska ambassaden i Helsingfors. Tillställningen börjar klockan 18.