Överfallsvåldtäkter ökar på sommaren

De senaste dagarna har minst åtta överfallsvåldtäkter, varav tre gruppvåldtäkter, anmälts i Sverige. Hög alkoholkonsumtion och fler fester utomhus är ett par förklaringar till att överfallsvåldtäkterna ökar under sommaren, enligt brottsforskare.

En kvinna i 20-årsåldern överfölls och våldtogs i en park i centrala Varberg natten till söndagen. Det var den tredje våldtäkten i Halland under helgen. Natten till i lördags våldtogs två kvinnor, en i Kungsbacka och en i Varberg. Samma natt våldtogs även en flicka på en camping utanför Västervik och i Bollnäs överfölls och våldtogs en kvinna.

Tre överfallsvåldtäkter med flera gärningsmän inträffade i Gävleborgs län natten till fredagen. Två kvinnor överfölls i samma område i centrala Gävle och i Bollnäs överföll tre män en kvinna i centrum.
Överfallsvåldtäkter är betydligt vanligare under sommaren och sker oftast under påverkan av alkohol, enligt kriminologen Jerzy Sarnecki.

– Högsommar, varmt ute, fester och alkohol. Allt detta är tyvärr sådana förhållanden som ökar motivationen för gärningsmännen och sårbarheten hos offren, säger Sarnecki.

Samtidigt är det vanligt att lägga över ansvaret på offret i stället för förövaren, menar bland annat organisationen RFSU. Vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge finns en nationell hjälplinje dit människor som känner att de kan komma att begå övergrepp kan vända sig.

– Vi jobbar mycket med bilden "vem som utsätts för och vem som begår sexövergrepp". Man måste jobba på flera fronter och det handlar bland annat om att vända på stereotypa bilder, säger Kristina Ljungros, förbundsordförande i RFSU.

Hon får medhåll av Sarnecki.

– Det gäller att få de män som kan tänkas begå övergrepp att inte hamna i situationer där risken för att begå sådana brott ökar, som till exempel att bli kraftigt berusad, säger han.

Både gruppvåldtäkter och överfallsvåldtäkter är relativt ovanliga. Majoriteten av alla våldtäkter sker inomhus, ofta är det en närstående som är förövare.

– Det är väldigt ofta som man skuldbelägger offret. En våldtäkt handlar inte i första hand om sex, utan om att visa makt. Det finns dåliga strukturer i samhället som en del män lever upp till, säger Lars Jalmert, genusforskare och professor i pedagogik vid Stockholms universitet.