Foto: VN-Arkiv

Oklar framtid för rehabiliteringsvården

Mjölbolstas rehabiliteringsavdelning stänger, men ingen vet ännu vad som händer med patienterna. Raseborgs stad försöker nu tillsammans med Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt ordna nya vårdplatser till hösten.

För drygt en månad sedan inledde Folkhälsan Syd samarbetsförhandlingar med personalen på Mjölbolstas rehabiliteringsenhet. På enheten har patienter som lidit av neurologiska sjukdomar som hjärnblödning eller stroke rehabiliterats med bland annat talterapi och ergoterapi efter att de genomgått akut sjukhusvård. Rehabiliteringsenheten har varit den enda tvåspråkiga av sitt slag i södra Finland.

Då samarbetsförhandlingarna inleddes stod det från början klart att enheten kommer att stängas. Orsaken är att antalet patienter har minskat, och under den senaste tiden har bara runt hälften av totalt 16 vårdplatser varit upptagna.

För Åsa Westerlund, förvaltningsöverläkare på Raseborgs stad, kom beskedet om nedläggningen som en överraskning.

– Jag var på semester då nyheten kom, men jag håller som bäst på att ta itu med saken, säger hon.

Svenskan viktig

Raseborg har tidigare köpt rehabiliteringstjänster direkt av Folkhälsan eftersom rehabiliteringsvården i Mjölbolsta råkat finnas nära till hands. Nu ser det ut som om staden måste börja samarbeta med HNS för att ordna med nya vårdsplatser för de som är i behov av rehabilitering. 

– Det har varit ett privilegium att vi fått använda oss av Mjölbolsta. Nu måste vi tillsammans med HNS se över situationen. Eventuellt måste vi organisera svenskspråkig vård inom de befintliga finskspråkiga enheterna. Det blir en svår nöt att knäcka, säger Westerlund.

Att staden själv skulle organisera avdelningsrehabiliteringsvården är enligt Westerlund inte realistiskt.

– Vi har inte möjlighet att ordna rehabilitering i kommunens regi. Resurserna räcker inte till och därför måste vården ordnas på annat håll.

Semestrarna ett problem

Under sommaren då rehabiliteringsenheten vanligtvis har stängt vårdas patienterna på stadens bäddavdelning. Men då rehabiliteringen nu stänger för gott, är det oklart vad som händer med patienterna på hösten.

– Vi tar så väl hand om patienterna som vi kan, men alla terapeuter är lediga vilket försvårar situationen och vården på Folkhälsans enhet var betydligt mycket bättre. Vi måste hitta en hållbar lösning till hösten, säger Westerlund.

HNS är underrättade om läget, men enligt Westerlund kan det under semestermånaderna vara svårt att komma fram till någon som helst lösning. Situationen kanske är klarare i augusti.