Foto: Benjamin Knopman

Kommunerna försöker hjälpa konkursboet

Arbetet med att få i gång verksamheten vid stålverken i Dalsbruk och Koverhar hämmas av att det är semestertider, men i det tysta pågår hela tiden förberedande arbete och diskussioner.

Kommunerna Hangö, Raseborg och Kimitoön fokuserar på hur de helt konkret kan bistå konkursboet i försöket att få i gång verksamheten med ny ägare.

Något exempel på konkreta stödåtgärder vill varken Hangös eller Raseborgs stadsdirektör gå ut med i det här skedet eftersom man anser att framsteg nu förutsätter att man kan jobba i förtroende. FN-steels konkurs har varit på agendan sedan nyheten kom ut för drygt två veckor sedan och den försvinner ingenstans i första taget.

– Vår huvudsakliga insats är att stödja konkursboet med insatser och initiativ för att hitta nya ägare. Allting kommer nog att vara lugnt en eller två veckor fast det pågår arbete i det tysta, säger Mårten Johansson.

Jouko Mäkinen är för Hangös del inne på samma spår.

– Konkursboets arbete är ännu på hälft. Vi har kontakt hela tiden och försöker samarbeta för att få fram en eventuell fortsättning på verksamheten, säger Mäkinen som tror att konkursboet lyckas komma ett steg vidare någon gång i augusti.

– Tiden är knapp och situationen besvärlig då Europa har ledigt, säger Johansson som själv får diskutera ärendet per telefon dagligen under sin semester.

– Det är svårt att föra dialog nu, men en del sådan har vi haft trots allt.

En lång process

Konkursboets förvaltare Hannu Ylönen uppger att några nyheter eller framsteg att gå ut med inte finns i detta skede.

Finns det fortfarande flera aktörer som är intresserade av att köpa?

– Naturligtvis, det är inte så att någon som indikativt tänker köpa en fabrik ger upp den tanken på ett par dagar eller ett par veckor. Det rör sig om långa processer.

Vad gäller personalen har kommunerna inte mycket att göra, det är ett normalt förfarande med ersättning som man får som arbetssökande arbetslös, vilket finansieras av FPA.

I går var sista dagen som personalen formellt var anställda av FN-steel. Huvudförtroendeman Seppo Koponen säger att cirka tjugo personer har jobb i - enligt ett första avtal - två veckor med att organisera saker, reda upp och hålla ordning vid fabriken.

– Till största delen är allt över nu. Jag, och många andra, tror att en ny köpare är enda hoppet. Men det är helt klart att det i vilket fall som helst inte kommer att finnas någon verksamhet här på många månader, säger Koponen.