Tom Axberg

"Arbetet börjar nu"

Det finns många sätt att lösa social- och hälsovården, säger Tom Axberg. Alla ska höras och arbetet med att hitta olika lösningar börjar nu.

För Tom Axberg, som tidigare bland annat arbetat som stadsdirektör i Hangö och förvaltningschef för Ålands hälso- och sjukvård, väntar ett arbetsfyllt halvår i Ingå. Han är anställd som utredningsman och ska komma med alternativ till hur kommunen kan lösa social- och hälsovården efter årsskiftet.

– Det är ett uppdrag späckat med frågetecken, men under sensommaren ska väl en hel del vara avklarat. Jag får träffa de nyckelpersoner som finns på plats. En enkel övergång är det nog inte.

I går började han arbetet med att boka in möten i både Lojo och Sjundeå.

– Vi har mycket att lösa och det kan ta en tid. Vi måste se vad vi kan göra tillsammans med Sjundeå och vad som är vettigast att sköta själv.

Personalen ska också höras.

– Jag hoppas att personalen vill delta i processen. Vi behöver höra deras åsikter och jag ser framför mig en massa möten där vi kan gå igenom de troliga lösningarna. Alla parter ska höras och sedan får vi bedöma. Det kan bli lösningar som inte alla tycker om, det finns ju ekonomiska realiteter också. Vi måste gå in med öppet sinne, kanske vi kan köpa någonting någonstans? Det finns flera olika utvägar.

Personalen viktig

Oberoende av vad som sker står personalen i nyckelroll. Enligt kontraktet med Lojo stad återgår personalen som tidigare arbetade i Ingå i kommunens tjänst då Lost upplöses. Alla finns ändå inte kvar; några har gått i pension och för andra har arbetsuppgifterna förändrats och då återgår de inte automatiskt. Axberg säger att han kommer att kontakta all den personal som arbetar med vård i kommunen.

– Jag hoppas de är motiverade att bli anställda av Ingå eller Sjundeå eller båda kommunerna tillsammans.

Axbergs uppdrag är att hitta olika alternativ och en uppskattning för vad de olika alternativen kostar. Sedan är det politikerna I Ingå och Sjundeå som beslutar hur det blir.  

– Vi måste på en kort tid hitta gemensamma lösningsmodeller och planeringsprocessen får inte dra ut på tiden. Alla måste bjuda till för att komma till en hållbar lösning som får politisk acceptans och är ekonomiskt realistisk.

Sommarsemestrar och höstens kommunalval gör inte arbetet lättare, men alla är medvetna om att det är ont om tid. Hälsovården måste fungera efter årsskiftet och helst så att kommuninvånarna inte ens märker övergången.