Mandelblom vid J.A. Palméns väg. Astrid Lindström (i gult) berättar om traktens natur. Foto: Eva Hagman

Byavandring i Tvärminne

Mandelblom, vårbrodd och hundlokor kantade vägarna i Tvärminne, där Astrid Lindström bjöd på många historier om livet i trakten.

Lummiga träd kantar ett smalt litet sund som löper under J.A. Palméns väg. Det är svårt att föreställa sig ängar och torp på detta ställe, men så har det en gång varit.
Sedan kom andra världskriget, ryssarna tog Hangöudd och i samma veva försvann husen i Tvärminne.
– Ryssarna byggde över 400 korsun i Tvärminne by. De använde husen som virke, berättar Astrid Lindström.
Hon leder ett drygt dussin människor som mött upp till Tvärminne ungdoms- och hembygdsförenings första historiska byavandring.
Starten går vid en fridlyst tall. Sedan fortsätter promenaden till sundet som en gång varit en farled och gett trakten dess namn.
På 1200-talet löpte nämligen en skyddad farled mellan Tvärminne ö och fastlandet.
– Tvär mynning, säger Lindström förklarande.

Heta tegel

Lindström leder lyssnarna vidare till den gamla tegelfabriken. Här har bränd kalk och sand blandats ihop till en het massa, som pressats till tegel.
Varje varm och fuktig tegelsten plockades upp ur formen för hand. Till det krävdes starka nypor.
– Teglen vägde fem–sex kilo styck, i varje vagn fanns 632 tegel, det producerades 2600 stycken i timmen och det fanns fyra plockare, säger Lindström.
Hon har räknat ut att det gör 3,9 ton att lyfta per plockare.
Efter närmare två timmars promenad fortsätter de flesta deltagare vidare till Loviksborg, där det bjuds på kaffe, korv och musik.immen och det fanns fyra plockare, säger Lindström.
Hon har räknat ut att det gör 3,9 ton att lyfta per plockare.
Efter närmare två timmars promenad fortsätter de flesta deltagare vidare till Loviksborg, där det bjuds på kaffe, korv och musik.