Promillegränsen för den yrkesmässiga sjötrafiken sänks. Foto: Arkiv/Kristoffer Åberg

Promillegränsen för yrkesmässig sjötrafik sänks

De som jobbar inom yrkesmässig sjötrafik får i fortsättningen ta det lugnare med alkoholen. Den 21 juni sänks gränsen för hur påverkad man får vara i sjötjänst.

Justitieministeriet meddelade på torsdagen att promillegränsen för yrkesmän på sjön sänks till 0,5 promille. President Niinistö stadfäster lagen den 15 juni och den träder i kraft den 21 juni.

Genom reformen ändras den finska strafflagstiftningen så att den motsvarar ändringarna i den internationella sjöfartsorganisationens (IMO) konvention.

Den nya promillegränsen gäller all yrkesmässig gods- och passagerartrafik inom Finlands territorialvatten. Med yrkesmässig sjötrafik avses oftast transport av last och passagerare, men de nya bestämmelserna gäller även till exempel bogserbåtar, isbrytare, forskningsfartyg och sjöräddningsfartyg. Regleringen gäller även restaurangfartyg som används i trafik, hyrbåtar som uthyrs bemannade samt fartyg och yrkesbåtar som staten och kommunerna äger.

Promillegränsen för fritidsbåtförare på 1 promille ändras inte. Det är fortfarande fråga om ett brott även med lägre promillehalter, om båtförarens förmåga att röra sig på sjön är nedsatt och omständigheterna är sådana det äventyrar någon annans säkerhet. I dessa fall är det också straffbart att styra ett fartyg under påverkan av narkotika.

Roddbåtar, optimistjollar och andra små jollar faller fortfarande utanför tillämpningsområdet för bestämmelserna om fylleri i sjötrafik.

För roderfylleri kan det dömas ut böter eller fängelse i högst två år. Äventyrar man andras säkerhet i sjötrafiken kan det också i fortsättningen vara straffbart även som äventyrande av trafiksäkerheten. Likaså kan bruk av narkotika i sjötrafiken även bestraffas som straffbart bruk av narkotika.