Haglund ordförande

Carl Haglund är SFP:s nya ordförande. Han tar antagligen över försvarsministerportföljen av Stefan Wallin redan om några veckor.

Carl Haglund valdes till SFP:s nya ordförande med rösterna 144-106.
Det var två rörda tävlande som tackade varandra för en god ordförandekamp minuterna efter att valresultatet hade basunerats ut på SFP:s partidag i Karleby. Segraren Haglund konstaterade att vänskapen mellan honom och Anna-Maja Henriksson ytterligare fördjupats under ordförandekampanjen. Henriksson sade för sin del att de två tillsammans har lyft partiet under de gångna veckorna och försäkrade Haglund sitt fulla stöd.
Haglund har tidigare sagt att han, ifall han blir ordförande, är beredd att ta över försvarsministerposten efter Stefan Wallin i höst, så att han före det helt kan koncentrera sig på att leda partiet med sikte på kommunalvalet. Omedelbart efter dagens ordförandeval meddelade Stefan Wallin i alla fall att han hoppas att ministerbytet kan ske så fort som möjligt, redan till månadskiftet juni-juli.
- Om jag träder in i regeringen redan om några veckor så hinner jag säkert sätta mig in i ministerjobbet under sommaren för att sedan koncentrera mig på kommunalvalet, sade Haglund på presskonferensen efter ordförandevalet.
Han kommer också själv att kandidera i kommunalvalet i Esbo och siktar på riksdagsvalet om knappt tre år, ”antagligen som kandidat i Nylands valkrets”, med hans egna ord.
Haglund säger att tiden får utvisa vilka förändringar det innebär då det nu har skett byte på ordförandeposten inom SFP. Han hoppas i alla fall kunna föra in ny energi och medverka till nya initiativ som ska vara tydliga att skönja för väljarna.
Carl Haglund har under hela ordförandekampanjen, och senast också i sitt tal på partidagen i går, understrukit att partiet måste komma med initiativ som marknadsförs och kommuniceras så att de verkligen syns. De första utlovar han till budgetförhandlingarna i slutet av sommaren, men vad de kan tänkas bli vill han ännu inte säga något konkret om.
Nils Torvalds tar över som Europaparlamentariker efter Haglund. När exakt det kommer att ske är ännu oklart.
Anna-Maja Henriksson fortsätter för sin del som vice ordförande i SFP tillsammans med Päivi Storgård. Ny vice ordförande blir tidigare partisekreteraren Ulla Achrén.

I SFP:s nya organ partifullmäktige invaldes tre västnylänningar - Björn Siggberg och Ann-Christine Forssell från Raseborg och Björn Heir från Lojo.